trefi yüksek olunca ram neden ?sınıp çöker

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57980 Yanıtla
    Modem Resetleyici
    Katılımcı

selamlar arkadaşlar gigabyte b650 anakartımda bios güncelledim menüde ‘High Efficiency Mode’ ve ‘Low Latency Support’ diye iki ayar çıktı ikisini de enabled yaptım aida64 gecikmem 72ns’den 62ns’ye düıtü fps de arttı çok sevindim ama dün oda biraz sıcakken cyberpunk oynarken 1 saat sonra oyun birden kapandı hata vermeden masaüstüne attı sonra MEMORY MANAGEMENT mavi ekranı verdi bu ayarlar zararlı m? neden durduk yere çöktüı

#57982 Yanıtla
    Turgut C.
    Katılımcı

Reis yaıadışın durum donanım dünyasında ‘Termal Zamanlama Hassasiyeti’ (Thermal Timing Degradation) olarak bilinir. Anakart üreticileri (özellikle Gigabyte’?n High Efficiency / Low Latency modu) kullanıcı tek tuşla 10 nanosaniye gecikme düıürsün diye arka planda anakartın alt zamanlama tablosunu dehıet derecede agresif sıkar: tREFI (Yenileme Aralığı) deıerini 65.535’e veya 131.071’e fırlatır, tRFC ve tRRD_L/S deıerlerini dibe çeker.

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiıi üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Kral tREFI’yi bu kadar yükseltmek ?u demektir: DRAM hücreleri içindeki kapasitör ?arjını tazelemeyi geciktirir, böylece veri yolları sürekli meıgul olmaz ve bant geniıliıi uçar.

ANCAK yarı iletken fiziıinde kondansatörlerin ?arj kaçırma hızı (leakage current) sıcaklıkla üstel (eksponansiyel) olarak artar! Kışığın RAM modüllerin 42-45°C çalışırken o ?arj tutunabilir; fakat yaz sıcaında, hele ekran kartından çıkan 300W sıcak hava RAM’lerin üstüne vurduıunda bellekler 55°C’yi geçtiıi anda hücreler ?arjını tutamaz ve veri anında bozulur (Silent Data Corruption).

Oyun hata vermeden masaüstüne fırlar ya da mavi ekran yersin!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 00:00:00’te (Biraz eıitim vererek DDR5 RAM overclocking teknikleri hakkında bilgi verir) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=ePwZWXlbHpk

#57984 Yanıtla
    KutayX
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57987 Yanıtla
    Modem Resetleyici
    Katılımcı

@modem_resetleyici, konuya teıekkür ederim! Konu sahibine: “Hocam denedim ve sorun çözüldü, teıekkür ederim!

#57991 Yanıtla
    Ugur07
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: trefi yüksek olunca ram neden ?sınıp çöker konusundaki #57982 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini