type c dp alt mode 2 lane vs 4 lane

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55640 Yanıtla
    Alperen K.
    Katılımcı

arkadaşlar Type-C kabloyla monitöre başladışımda klavye fare sorunsuz ama web kameram 1080p 60fps yerine kasım kasım kasılıyor, çözünürlük düıüyor. Monitör USB 2.0 modunda kalmış görünüyor. 4K 144Hz görüntü alırken Aynı anda USB 3.0 hızı alamaz mıyızı

#55643 Yanıtla
    SilverSurfer_99
    Katılımcı

Hocam hiçbir arıza yok, karşılaştığın şey USB Type-C standardının fiziksel pin/şerit kısıtı (Lane Allocation). Standart bir USB-C kablosunda toplam 4 adet yüksek hızlı veri iletim şeridi (High-Speed Differential Lane) bulunur.

Monitörün ‘High Resolution’ (Yüksek Çözünürlük) modundayken bu 4 şeridin 4’ü de DisplayPort video sinyaline (4-Lane DP Alt Mode) tahsis edilir ki 4K 144Hz gibi devasa bir veri akışı taşınabilsin. Bu durumda geriye hiç yüksek hızlı hat kalmaz!

USB verisi yalnızca Type-C’nin en ortasındaki bağımsız çalışan eski D+/D- pinleri üzerinden iletilir, o pinler de maksimum USB 2.0 (480 Mbps ~ pratikte 40 MB/s) hız sınırına sahiptir! Flash belleğin 35-40 MB/s vermesinin sebebi budur.

Eğer monitör OSD menüsünden ‘High Data Speed’ seçersen, sistem 2 şeridi USB 3.2 veri yoluna (5-10 Gbps) ayırır, geriye sadece 2 şerit video kalır (2-Lane DP). 2 şeride sıkışan video bant genişliği yarıya indiği için ekran kartın mecburen 4K 60Hz’e düşer veya çok ağır DSC sıkıştırması devreye girer.

Yani fizik kuralları gereği tek bir standart Type-C kablosu üzerinden hem sıkıştırmasız 4K 144Hz video hem de 10 Gbps USB 3.2 verisini aynı anda geçiremezsin (Thunderbolt 4 / USB4 40-80 Gbps kontrolcüleri hariç).

#55649 Yanıtla
    Cem16
    Katılımcı

Reis çözüm basit: Monitörün KVM portuna sadece düıük bant geniıliıi tüketen klavye, fare ve kulaklık alıcını tak. Bunlar zaten USB 2.0 hızında (birkaç Kbps) çalışır, 480 Mbps onlara dünyalar kadar yeter.

Yüksek hızlı harici SSD’ni veya flash belleıini monitöre değil, doırudan laptopun kendi gövdesindeki USB portuna tak. Monitör menüsünü de ‘High Resolution / 4-Lane DP’ modunda bırak ki 4K 144Hz akıcılığından mahrum kalma.

#55658 Yanıtla
    Alperen K.
    Katılımcı

Söylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde hallettim.

Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

#55666 Yanıtla
    Levent99
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: type c dp alt mode 2 lane vs 4 lane konusundaki #55658 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini