undervolt yapınca coil whine geçer mi

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58636 Yanıtla
    Nightfall
    Katılımcı

ekran kartı bobin cızırtısı nasıl kesilir kulaklıkla bile duyuluyor

? Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    ? "Stok fanla yola devam."
    ? Kayseri (Kocasinan)
    #58641 Yanıtla
    LordVader_34
    Katılımcı

Hocam korkma kardeşim, kartın patlamıyor! Donanım dünyasının en meşhur, en sinir bozucu ama EN ZARARSIZ akustik olayına yakalanmışsın: Coil Whine (İndüktör Bobin Titreşimi)!

İçiniz rahat olsun; yabancı teknik laboratuvarların da onayladığı üzere bu durum donanımsal bir arıza değildir ve karta hiçbir zarar vermez, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Olayın fiziğini ve o sesi nasıl keseceğini anlatalım: O Ses Nereden Çıkıyorı.

Ekran kartının VRM katında GPU çekirdeğine yüzlerce amper akım süzen kare şeklinde katı indüktör bobinleri (Chokes) vardır. Bu bobinlerin içinden saniyede yüz binlerce kez yön değiştiren yüksek frekanslı elektrik akımı geçerken; manyetik alan yüzünden bobinin telleri ve ferrit gövdesi mikroskobik olarak fiziksel titreşime (manyetostriksiyon) girer!.

Kulağına gelen o “vızzzz” sesi, o bobinlerin saniyede 10.000 kez kasaya çarpıp titreşmesidir! Karta gram zararı yoktur, performansı düşürmez, kartı bozmaz!

Menülerde Neden Çıldırırı (1000+ FPS Faciası):.

Oyunun ana menüsünde FPS sınırı yoksa, GPU 1500-2000 FPS çizer!. Her bir karede bobinlerden devasa akım dalgaları geçer.

FPS ne kadar yüksekse, titreşim frekansı o kadar yükselir ve ses çığlık gibi tizleşir! *Sesi Kesmenin 2 Altın Yolu:.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Video başlangıcı ve ilk adımını gösterir) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=_apKTDRP_bQ

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    💬 "Stok fanla yola devam."
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    #58644 Yanıtla
    Onur35
    Katılımcı

Hocam ben ilk aldışımda bu ses yüzünden kartı servise yolladım, 20 gün bekledim ‘arıza yok’ diye geri geldi boşuna kartsız kaldım. Sonra forumda gördüm, NVIDIA masasından FPS’i monitörüm 165 Hz diye 162’ye kilitledim, oyunda menüde 1500 FPS almıyor artık.

Ses neredeyse tamamen bitti, kasayı kapatınca hiç duyulmuyor. boşuna servisle uıraımayın FPS sabitleyin.

? Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    ? "LGA 775 tırnaını kesenler burada m??"
    ? Ankara (Keçiören)
    #58652 Yanıtla
    Nightfall
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

? Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    ? "Stok fanla yola devam."
    ? Kayseri (Kocasinan)
    #58656 Yanıtla
    Quantum_7
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    💬 "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    #58665 Yanıtla
    Abyss_99
    Katılımcı

@nightfall yazdı:
    “undervolt yapınca coil whine geçer mi”

Sorun yaıayan arkadaılara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

? Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    ? "Kasa kapaını açtım hava alsın diye."
    ? Tekirdaı (Süleymanpaıa)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: undervolt yapınca coil whine geçer mi konusundaki #58665 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini