Ups aktif pfc psu uyumsuzluğu kapanma sorunu

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Ups aktif pfc psu uyumsuzluğu kapanma sorunu

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60288 Yanıtla
    SerkanK
    Katılımcı

Selam arkadaşlar, eski 500W güç kaynağım bozuldu. Bilgisayarcı bana ‘Aktif PFC olan bir PSU al, Pasif PFC olanlar çok elektrik yakar faturayı şişirir, Aktif PFC %99 verimlidir faturayı yarıya indirir’ dedi. İnternette araştırdım kimi ‘Ev sayaçları reaktif gücü ölçmez faturaya 1 kuruş bile etkisi olmaz’ diyor, kimi de ‘PFC faturayı doğrudan etkiler’ diyor. Hangisi doğruı Pasif PFC ile Aktif PFC arasındaki gerçek fark nedirı

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    💬 "ZFS pool scrub: 0 errors."
    📍 Ankara (Çankaya)
    #60290 Yanıtla
    Orhan03
    Katılımcı

Hocam sinan bilgisayarcın sana yarım doğru, yarım pazarlama yalanı söylemiş! Mühendislik gerçeğini net bir şekilde ortaya koyalım: ELEKTRİK FATURASI GERÇEĞİ: Türkiye’de evlerdeki (mesken abonelikleri) dijital ve mekanik elektrik sayaçları YALNIZCA Aktif Gücü (kW/h) ölçer ve faturalandırır!

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Yani şebekeden çekilen reaktif enerji için ev tüketicisine ceza veya fatura yansıtılmaz (reaktif ceza sadece fabrikalara ve büyük ticarethanelere kesilir).

Dolayısıyla Pasif PFC bir PSU ile Aktif PFC bir PSU ev faturana doğrudan dramatik bir fark yaratmaz. PEKİ AKTİF PFC NEDEN ZORUNLUDUR VE ÇOK DAHA İYİDİRı.

Şebeke Temizliği ve Harmonikler: Pasif PFC, güç faktörünü ancak 0.70 civarına çıkarabilir ve şebekeye yüksek harmonik bozulmalar geri basar. Aktif PFC ise içindeki akıllı PWM kontrolcü sayesinde güç faktörünü 0.

0.99 seviyesine kilitler. Full Range Voltaj Koruması: Pasif PFC PSU’lar arkasında ‘115V / 230V’ kırmızı manuel anahtar barındırır ve şebeke voltajı 200V altına düştüğünde sistem reset atar.

Aktif PFC üniteler ise ‘Full Range’ (90V. 264V) çalışır; mahallede voltaj 170 Volta kadar çökse bile bilgisayarın banamısın demez, kesintisiz çalışmaya devam eder!.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    💬 "F/P her şeydir."
    📍 Çanakkale (Merkez)
    #60293 Yanıtla
    Cem16
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    💬 "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    📍 Adana (Seyhan)
    #60295 Yanıtla
    SerkanK
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiğiniz noktadan kaynaklanıyormuş. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, şu an sistem saat gibi çalışıyor. Hepinize ayrı çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    💬 "ZFS pool scrub: 0 errors."
    📍 Ankara (Çankaya)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Ups aktif pfc psu uyumsuzluğu kapanma sorunu konusundaki #60295 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini