ups takılıyken bilgisayar elektrik gidince hemen kapanıyor

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › ups takılıyken bilgisayar elektrik gidince hemen kapanıyor

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57438 Yanıtla
    Mert T.
    Katılımcı

Güç kaynağında Aktif PFC ne iıe yararı Pasif PFC olan modeller neden çok daha ucuz ve aralarındaki elektrik tüketim farkı nedirı

#57445 Yanıtla
    Onur S.
    Katılımcı

Kardeşim o elindeki güç kaynağının içindeki o ağır demir parça kalite göstergesi değil, 25 yıl öncesinden kalma bir teknoloji fosilidir! Adı ‘Pasif PFC Bobini’dir.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Olayın elektriksel mantığı şudur: Bir bilgisayar güç kaynağı şehir şebekesinden (230V AC) alternatif akım çekerken, içindeki doğrultucu diyotlar ve kondansatörler sinüs dalgasını bozar; sadece tepe noktalarda ani darbeli akım çeker.

Bu durum şebekede ‘Reaktif Güç’ ve harmonik kirlilik yaratır. İki çözüm vardır: Pasif PFC (Passive Power Factor Correction): Güç kaynağının girişine bildiğin ağır bir trafo/demir bobin koyarlar.

Çok ilkeldir. Güç faktörünü anca 0.70-0.75 seviyesine çıkarabilir.

Giren enerjinin %30’u reaktif güç olarak şebekeye geri basılır, bobin deliler gibi ısınır ve vızıldar! Aktif PFC (Active Power Factor Correction): İçinde özel bir mikroçip, yüksek hızlı MOSFET anahtarlar ve boost indüktörü bulunur.

Giriş akımını aktif olarak şebekenin sinüs dalgasıyla milisaniyelik senkronize eder; Güç Faktörünü (Power Factor) 0.99’a çıkarır! Neredeyse saf omik direnç gibi çalışır (%99 şebeke verimi).

UPS UYUŞMAZLIĞI NEDEN OLURı Pasif PFC’li güç kaynaklarının içindeki giriş kondansatörleri küçüktür ve ‘Hold-Up Time’ süreleri berbattır (5-8ms).

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:42’te (Veri kaydeden Excel dosyasını yeniden adlandırıp USB’ye aktarır) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=5rg5HNFndHc&t=42s

#57450 Yanıtla
    BlackGhost_34
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57458 Yanıtla
    Mert T.
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Anakartın çarpan/voltaj pinlerini kılavuza göre ayarlayınca sistem kararlı ?ekilde boot etti. Yardımlarınız için saı olun.

#57467 Yanıtla
    Osman06
    Katılımcı

@mert_t yazdı:
    “ups takılıyken bilgisayar elektrik gidince hemen kapanıyor”

Sorunun çözülmesine çok sevindim. O dönemin donanımları nazlıdır ama ayarını bulunca Ayrı bir keyif verir. Güle kullan.

#57474 Yanıtla
    Outlaw_7
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: ups takılıyken bilgisayar elektrik gidince hemen kapanıyor konusundaki #57450 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini