Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › usb kulaklık alınca anakart ses kartının önemi kalır m?
- Bu konu 3 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 3 gün 19 saat önce
Hakan54 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Hakan54Katılımcıyoutube’da yabancı donanım testlerini izlerken bu durumla ilgili kafama bir soru iıareti takıldı, yeni kulaklık aldım kutusundan hem 3.5mm tek jak kablo çıktı hem de ucuna takılan usb ses kartı dongle çıktı. kulaklığı kasanın önündeki yeıil ve pembe jaklara çoklayıcıyla taktışığımda discord’daki arkadaşlar ‘kanka mikrofondan arkada helikopter pervanesi gibi trafo gibi bi cızırtı geliyo fareyi oynattıkça ses artıyo’ dediler. sonra o jakı çıkarıp kutudan çıkan usb ses kartına taktım usb’den kasaya başladım cızırtı bıçak gibi kesildi sesim tertemiz oldu. ama bu sefer de anakartın realtek uygulamasındaki bas ayarlarını yapamıyorum kulaklık orada görünmüyor. bu usb ile jak arasında tam olarak ne fark var anakartın ses kartı bozuk mu
? Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070? "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."? ?zmir (Karıyaka)
Firin Kart26Katılımcı@hakan54 yazdı:
“usb kulaklık alınca anakart ses kartının önemi kalır mı”Hocam Yaşadığınız deneyim, Analog (3.5mm Jak) ile Dijital (USB) ses iletim mimarileri arasındaki fiziksel farkın ders kitaplarına girecek kadar net bir örneğidir. Olayın donanımsal mekanizmasını inceleyelim: > 3.5mm Jak Bağlantısı (Analog Sinyal İletimi): >.
Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bilgisayarınızdaki dijital ses (0 ve 1’ler), anakartın üzerinde bulunan yerleşik ses kodekinde (örn.
Realtek ALC897) analog elektrik sinyaline dönüştürülür (DAC. Digital to Analog Converter).
Mikrofon sesi ise tam tersi olarak analog sinyal şeklinde anakarta gider ve orada dijitale çevrilir (ADC). Özellikle kasanın ön panel jakını kullandığınızda, o analog ses sinyali kasanın içinden geçen ince, korumasız (unshielded) bir HD Audio kablosu üzerinden akar.
Bu kablo ekran kartının yüksek akımlı PCIe güç kablolarının ve güç kaynağının yanından geçerken elektromanyetik parazit (EMI) toplar. Fare hareket ettikçe GPU frekans değiştirir, bobinlerden sızan dalgalar kabloya biner ve mikrofonda o meşhur ‘trafo/fısıltı/vızıltı’ (ground loop / EMI hissing) sesini üretir.
> USB Bağlantısı (Dijital Veri İletimi): >.
💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980💬 "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."📍 İstanbul (Bakırköy)
Batuhan54Katılımcı@hakan54 yazdı:
“usb kulaklık alınca anakart ses kartının önemi kalır mı”hocam aynı sorundan discord’da arkadaşlarım beni sunucudan atacaktı. kulaklığın jakını kasanın önüne takıyordum, oyuna girip fareyi çevirdiğim an karşı tarafa sanki blender çalışıyormuş gibi cızırtı gidiyordu.
kasanın arkasındaki jaka taktım biraz azaldı ama yine vardı. en son kulaklığın kutusundan çıkan ufacık usb adaptörü takıp arkadaki usb portuna bağladım; arkadaşlara ‘sesim nasıl’ dedim ‘oğlum stüdyo mikrofonuna mı geçtin dip ses tamamen bitti’ dediler.
meğer kasanın içi parazit kaynıyormuş. o gün bugündür oyuncu kulaklığında usb’den şaşmam.
💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe💬 "Öğrenci işi F/P canavarı."📍 Ankara (Yenimahalle)
Hakan54KatılımcıHocam kasayı açıp dediğiniz gibi vidaları hafif gevşettim ve tırnağı dikkatlice dışarı aldım. USB portunu eski bir bellekle test ettim, sistem kapanmadan sorunsuz çalıştı. Çok teşekkürler.
💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070💬 "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."📍 İzmir (Karşıyaka) -
YazarYazılar