Usb polling rate ses cızırtısı 1000hz 8000hz parazit

Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Oyuncu Fareleri, Yüzeyler & Aksesuar › Usb polling rate ses cızırtısı 1000hz 8000hz parazit

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61938 Yanıtla
    User AvatarSinan Y.
    Katılımcı

Selamlar, 3.5mm jak girişli kaliteli bir kulaklığımı anakartın arka yeşil ses çıkışına bağladım. Masaüstünde hiçbir ses çalmıyorken arkada çok hafif bir tıslama var ama asıl delirtici sorun şu: Fareyi masaüstünde her hareket ettirdiğimde, sayfayı kaydırdığımda veya oyunda kamerayı çevirdiğimde kulaklıktan faremin hareketleriyle birebir senkronize ‘cızzz-vızzz-cızzz’ şeklinde tiz bir elektrik cızırtısı geliyor! Fareyi durdurduğum anda ses anında kesiliyor, hareket ettirince tekrar başlıyor. Farenin USB kablosunu çıkartıp başka porta taktım ama hiçbir şey değişmedi. Faremin hareketi anakartın ses kartına nasıl sızabilir? Bu elektriksel parazitten nasıl kurtulurum?

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 Ankara (Keçiören)
    "Stok fanla yola devam."
    #61941 Yanıtla
    User Avataraida64_pro
    Katılımcı

Hocam kral geçmiş olsun, bilgisayar kullanıcılarının %80’inin en az bir kez yaşadığı o meşhur ‘USB Polling Paraziti ve Şasi Toprak Döngüsü’ (Ground Loop) kabusuna yakalanmışsın. Olayın arkasındaki fiziksel gerçek şudur: Sen fareyi hareket ettirdiğinde farenin içindeki optik sensör saniyede 1000 kez (1000 Hz Polling Rate) anakarta USB üzerinden veri paketleri ve elektriksel kesmeler (Interrupts) gönderir.

İçiniz rahat olsun; yabancı teknik laboratuvarların da onayladığı üzere bu durum donanımsal bir arıza değildir ve karta hiçbir zarar vermez, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Her fare hareketinde USB 5V güç ve veri hatlarından mikrosaniyelik akım darbeleri geçer.

Anakartın üzerinde her ne kadar ‘İzole Ses Hattı’ yazsa da, üreticiler tasarruf için ses yongasının (Realtek ALC) analog toprak hattı ile USB portlarının ve ekran kartının ortak şasi toprağını (Chassis Ground Plane) aynı anakart PCB katmanında birleştirir! Farenin o 1000 Hz’lik elektriksel gürültüsü ve ekran kartının VRM bobin titreşimleri (Coil Whine kaçak akımı), ortak toprak hattı üzerinden doğrudan kulaklığının analog ses sinyaline sızar; sen de fareyi her oynattığında o akım darbelerini kulaklığında ‘cızz vızz’ diye canlı dinlersin!

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    📍 İstanbul (Maltepe)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    #61945 Yanıtla
    User AvatarNightcrawler
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    #61950 Yanıtla
    User AvatarSinan Y.
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teşekkürler, portu kontrol edip düzelttim ve sistemi açtım. 15 saniyede kapanma sorunu tamamen bitti, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 Ankara (Keçiören)
    "Stok fanla yola devam."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Usb polling rate ses cızırtısı 1000hz 8000hz parazit konusundaki #61941 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini