vbios anahtarını deıiıtirince yeniden başlatmak gerekir mi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › vbios anahtarını deıiıtirince yeniden başlatmak gerekir mi

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59745 Yanıtla
    Stok Fanci15
    Katılımcı

Beyler ASUS TUF RTX 4070 Ti ekran kartımın üzerinde ‘Quiet / Performance’ diye minik iki kademeli bir fiziksel anahtar var. Oyun oynarken fanlar biraz ses yaptı, kasanın camını açtım ve bilgisayar açıkken, oyunun ortasında o minik anahtarı Quiet moduna çektim! Fan devri hiç deıiımedi, oyun da çökmeyip devam etti. Bir forumda ‘Bilgisayar açıkken VBIOS anahtarıyla oynarsan EEPROM çipini yakarsın, kart brick olur’ yazmılar, ödüm patladı! Gerçekten açıkken deıiıtirmek zararlı m?, fanlar neden anında sessiz moda geçmediı

? Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    ? "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    ? Kocaeli (?zmit)
    #59749 Yanıtla
    VedatY
    Katılımcı

Hocam tolga ve Onur kardeşim selamlar. Dual BIOS anahtarının donanımsal mantığını laboratuvar düzeyinde anlatalım, içiniz tamamen rahat etsin: VBIOS Anahtarı Bilgisayar Açıkken Ne Yaparı

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ekran kartının PCB’si üzerinde yan yana iki adet bağımsız SPI Flash EEPROM yongası (örneğin Winbond 25Q16 serisi) bulunur.

O minik fiziksel anahtar, doğrudan bu iki çipin ‘CS’ (Chip Select / Çip Seçim) bacağını donanımsal olarak toprağa bağlar ya da 3.3V çeker. Sen bilgisayar açıkken anahtarı ‘Quiet’tan ‘Performance’a veya tam tersine kaydırdığında KART kesinlikle YANMAZ VEYA BRICK OLMAZ!.

Çünkü ekran kartı güç aldığı ilk anda (Cold Boot / İlk tetikleme anında), seçili olan EEPROM çipindeki VBIOS kodunu GPU’nun dahili SRAM önbelleğine kopyalar ve yürütür. Sistem çalıştıktan sonra GPU bir daha gidip o EEPROM çipinden veri okumaz!

Sen anahtarı kaydırdığında sadece donanımsal seçim hattı çipe geçer; ancak GPU belleğindeki eski VBIOS kodunu çalıştırmaya devam eder! Fanlar Neden Anında Değişmediı

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    💬 "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    📍 İzmir (Karşıyaka)
    #59751 Yanıtla
    Reckless
    Katılımcı

@stok_fanci15 yazdı:
    “vbios anahtarını deıiıtirince yeniden başlatmak gerekir mi”

Hocam çok saı olun, BIOS’tan voltaj ve profil ayarlarını dediıiniz gibi güncelledim. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    ? "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    ? Erzurum (Yakutiye)
    #59756 Yanıtla
    Stok Fanci15
    Katılımcı

Söylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde hallettim.

Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

? Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    ? "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    ? Kocaeli (?zmit)
    #59770 Yanıtla
    Phoenix_34
    Katılımcı

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Keyifle kullanman dileıiyle.

? Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    ? "Stok fanla yola devam."
    ? Ankara (Yenimahalle)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: vbios anahtarını deıiıtirince yeniden başlatmak gerekir mi konusundaki #59770 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini