Vidalı stabilizatör pulu washer unutulması, klavye stabilizatör vidası

Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Klavyeler & Tuş Modifikasyonu › Vidalı stabilizatör pulu washer unutulması, klavye stabilizatör vidası

• Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 1 saat önce Onur1907 tarafından güncellenmiştir.
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60956 Yanıtla
    Onur1907
    Katılımcı

Selamlar, özel bir custom klavye kiti aldım. Stabilizatör olarak kaliteli vidalı (Screw-in / PCB Mount) model aldım. Vidaları arkadan PCB’ye vidalarken kutudan çıkan o minicik şeffaf naylon/fiber pulları (washer) ‘önemsiz parçadır’ diye takmadım, doğrudan çelik vidaları PCB’nin arkasındaki somun deliklerine sıktım. Klavyeyi topladım, kablosunu taktım: Klavyenin ‘Space’, ‘Sol Alt’ ve ‘Windows’ tuşları tamamen ölmüş, hiç basmıyor! Vidaları söktüm baktım ki vida başının kenarı PCB’nin siyah boyasını kazımış ve altındaki parlak bakır hatlara değmiş! Bu vida kısa devre mi yaptı, klavye tamir edilir mi?

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    💬 "[imza]
    📍 Konum: Manisa (Yunusemre)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    ”
    📍 Manisa (Yunusemre)
    [/imza]

#60957 Yanıtla
    Ibrahim Y.
    Katılımcı

@onur1907 yazdı:
    “Vidalı stabilizatör pulu washer unutulması, klavye stabilizatör vidası”

Dostum custom klavye toplayan acemilerin %70’inin başına gelen ve insanı soğuk terler döktüren o klasik montaj hatasına düşmüşsün: Vidalı Stabilizatörün Altına Yalıtkan Fiber Pul (Washer) Koymayı Unutmak! Neden Space ve Alt tuşlarının sustuğunu ve bunu 5 dakikada nasıl düzelteceğini anlatalım: O Şeffaf Pullar Neden Vardı?: Klavye PCB’lerinin arkasındaki o vida deliklerinin sadece 0.2 milimetre dibinden klavye tuş matrisinin (Row/Column Matrix) mikronluk bakır veri yolları geçer!

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Üreticiler o minik şeffaf pulları kutuya süs olsun diye değil; sert çelik vida başının o iletken bakır yollara temas etmesini engellemek için koyarlar!

Ne Oldu?: Sen pul koymadan o sert çelik vidayı tornavidayla sıktığında, vidanın keskin metal kenarları PCB’nin üzerindeki koruyucu siyah boyayı (Solder Mask) jilet gibi kazıdı! Vidanın iletken çelik gövdesi doğrudan o açıkta kalan bakır veri yoluna değdi; tuşun sinyal hattı vidanın üzerinden klavyenin toprak (GND) hattına KISA DEVRE OLDU!

Klavye mikrokontrolcüsü (MCU) o sütundaki sinyali okuyamadığı için Space, Alt ve Windows tuşları anında kilitlendi ve çalışmayı durdurdu! PCB Yandı mı (Kalıcı Hasar Var mı)?: Çoğu zaman HAYIR!

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    📍 Konum: Denizli (Pamukkale)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    ”
    📍 Denizli (Pamukkale)
    [/imza]

#60963 Yanıtla

@onur1907 yazdı:
    “Vidalı stabilizatör pulu washer unutulması, klavye stabilizatör vidası”

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    📍 Konum: İstanbul (Beylikdüzü)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    ”
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    [/imza]

#60966 Yanıtla
    vrm_heatsink
    Katılımcı

Mesh nodeları arasında el değiştirirken Zoom görüşmesi donup düşen akıllı ev sahipleri.

💻 Sistem: Pentium III 1.4GHz Tualatin | Voodoo 5 5500 AGP | Sound Blaster AWE64 Gold | Windows 98 SE
    📍 Konum: Adana (Seyhan)
    "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
    #60968 Yanıtla
    Onur1907
    Katılımcı

Hocam denedim, denedim ama vidalı stabilizatör pulu washers’ı unuttum. Klavye stabilizatör vidasını yerine getirdim mi?

Ne olmalı yapılmalı? Dediğimiz gibi yaptım, ama sonucu beklenmedik bir şekilde gerçekleşmedi.

Sıcaklık düştü çok sağ ol, ya da denedim ama reset devam etti başka ne yapabilirim? Bu konuda yardım edebilirim mi?

💬 "[imza]
    📍 Konum: Manisa (Yunusemre)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    ”
    📍 Manisa (Yunusemre)
    [/imza]

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Vidalı stabilizatör pulu washer unutulması, klavye stabilizatör vidası konusundaki #60963 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini