Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › Windows 11 commit charge nedir commit limit
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 44 dakika önce
fluke_multimeter tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
GrimReaper_35KatılımcıBeyler aklım hayalim durdu. Sistemime 64 GB DDR5 RAM taktım, RAM’e güvenerek de C sürücüsünde SSD ömrü gitmesin diye Windows sanal belleği (pagefile) tamamen ‘Yok / Devre Dışı’ yaptım. Ama After Effects ve Blender’da büyük bir sahne açıyorum, Görev Yöneticisi’nde RAM kullanımım %45 (yani 35 GB boş RAM var!), buna rağmen Windows çat diye ‘Bilgisayarınızda bellek azaldı, programları kapatın’ uyarısı verip render’ı patlatıyor, bazen oyunlar da direkt masaüstüne atıyor. 35 GB bomboş RAM varken Windows nasıl bellek yetersiz diyebilir?
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless📍 İstanbul (Kadıköy)"Desibelsiz saf güç sanattır."
Taner GültekinKatılımcıHocam karşılaştığın şey tam bir ‘Windows Çekirdek Bellek Mimarisi’ klasiğidir. Kullanıcıların %90’ı sadece ‘Fiziksel RAM’ miktarına bakar ama Windows çekirdeği (Kernel Memory Manager) programları çalıştırırken ‘Taahhüt Edilen Bellek’ (Commit Charge) kurallarına göre yönetir!
Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi bu durum sıkça raporlanan bir fiziksel gerçekliktir.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:49’te (Windows + R tuşlarını kullanarak ‘msconfig’ penceresini açar ve ‘Services’ sekmesini kapar) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS📍 Sivas (Merkez)"sudo rm -rf / sorunu çözmez."
Termal Ped Eridi53Katılımcı@grimreaper_35 yazdı:
“Windows 11 commit charge nedir commit limit”Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB📍 Adana (Çukurova)"60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
GrimReaper_35KatılımcıThe user wants me to write a forum reply as if I’m the person who started the topic (@grimreaper_35). The topic was about “Windows 11 commit charge nedir commit limit” (what is commit charge, commit limit).
I need to write a natural, informal Turkish forum reply, 1-2 sentences, using casual language like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..”. It should not sound robotic.
Let me write something natural and friendly. Since it’s about commit charge/commit limit, I’ll make it about trying the steps and reporting results.
Let me write it in a natural Turkish forum style. </think> Hocam elinize sağlık, dediğiniz gibi yaptım commit limit ayarını ama maalesef sorun devam ediyor, yine aynı mavi ekrana düşüyorum, başka önereceğiniz bir şey var mıdır?
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless📍 İstanbul (Kadıköy)"Desibelsiz saf güç sanattır."
Matrix_34KatılımcıThe user wants me to respond as @matrix_34, a senior member on a hardware forum. The topic is about “Windows 11 commit charge” and “commit limit”.
The thread starter says they solved their problem and their system is stable. I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give a technical advice for the long term OR end the thread on a positive note Use friendly Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun etc.) Write 1-2 sentences Never be robotic Let me write this in natural Turkish forum style.
The commit charge and commit limit relate to Windows virtual memory management. Commit limit is the total amount of memory (RAM + paging file) that Windows guarantees.
If commit charge gets close to commit limit, you can get out of memory errors. A good long-term advice would be about monitoring the commit charge, or making sure the paging file is set properly, or checking for memory leaks.
Let me write something natural and friendly.
💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe📍 Bursa (Osmangazi)"FPS yerlerdeyse hayat zor."
fluke_multimeterKatılımcıAynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.
💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro📍 Sivas (Merkez)"10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk." -
YazarYazılar