Windows 11 hdr açınca renkler soluyor grileşiyor çözümü

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Windows 11 hdr açınca renkler soluyor grileşiyor çözümü

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60504 Yanıtla
    throttlestop
    Katılımcı

sdr içerik parlaklığı sliderı kaçta durmalı hdr açınca parlaklık kısılıyor

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    💬 "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
    📍 Balıkesir (Karesi)
    #60511 Yanıtla
    Tolga A.
    Katılımcı

Hocam Windows 11’de HDR açtığınızda renklerin ‘yıkanmış çamaşır’ gibi soluk ve gri görünmesi hem yazılımsal renk uzayı uyuşmazlığından hem de monitörünüzün donanımsal HDR yetersizliğinden kaynaklanır: Gama ve Renk Uzayı Farkı (sRGB vs Rec.2020 / PQ ST. : Standart Windows masaüstü, web tarayıcıları ve simgeler sRGB renk uzayı ve Gamma 2.2 eğrisine göre kodlanmıştır.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Windows’ta HDR açtığınızda işletim sistemi ekranı anında geniş renk gamutu olan BT.2020 ve Perceptual Quantizer (PQ) moduna geçirir.

Eğer kalibrasyon yapılmamışsa, sistem sRGB renkleri bu geniş renk uzayında doğru eşleyemez (tone-mapping hatası) ve renk doygunluğu dibe vurarak her şey grileşir. Donanımsal Sınır (DisplayHDR 400 ve Edge-Lit Gerçeği): Piyasada satılan çoğu standart IPS monitör ‘DisplayHDR 400’ pazarlamasıyla satılır.

Ancak bu panellerde piksel ışık kısabilen yerel karartma (FALD / Mini-LED) veya OLED pikselleri yoktur; kenardan aydınlatmalı (Edge-lit) standart arka aydınlatmaya sahiptir ve tepe parlaklıkları sadece 350-400 nits civarındadır. Gerçek HDR; sonsuz siyah ile 1000+ nits parlaklık arasındaki devasa kontrasttır.

💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE
    💬 "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    📍 Adana (Çukurova)
    #60518 Yanıtla
    Alperen E.
    Katılımcı

hocam aynı şeyi ben de yaşadım 400 nits monitör aldım hdr açınca masaüstü soluk mezarlık grisine döndü moralim altüst oldu monitörü iade edecektim. sonra windows hdr calibration programını kurdum adımları tamamladım.

bir de sdr parlaklık ayarını %40’a çektim renkler düzeldi. ama asıl sır Win + Alt + B kısayolundaymış.

masaüstünde kapalı tutuyorum oyuna girerken tek tuşla açıyorum yağ gibi akıyor.

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    💬 "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    📍 Sakarya (Serdivan)
    #60525 Yanıtla
    throttlestop
    Katılımcı

Dediğiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediğiniz gibi olduğunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok sağ olun.

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    💬 "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
    📍 Balıkesir (Karesi)
    #60531 Yanıtla
    IbrahimS
    Katılımcı

@throttlestop yazdı:
    “Windows 11 hdr açınca renkler soluyor grileşiyor çözümü”

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    💬 "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    #60542 Yanıtla
    Hasan10
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    💬 "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    📍 Ankara (Etimesgut)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Windows 11 hdr açınca renkler soluyor grileşiyor çözümü konusundaki #60542 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini