Windows 11 pencereli oyundan masaüstüne geçiş hızlandırma

Ana sayfa › Forumlar › İşletim Sistemleri & Yazılımlar › Windows İşletim Sistemleri › Windows 11 pencereli oyundan masaüstüne geçiş hızlandırma

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68268 Yanıtla
    User AvatarKoray Çetin
    Katılımcı

Arkadaşlar Windows 11’in yeni Alt-Tab arayüzü neden Windows 10’a göre daha ağır hissettiriyor? XAML animasyon katmanını kapatmanın DPC gecikmesine faydası var mıdır?

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #68270 Yanıtla
    User AvatarDoruk A.
    Katılımcı

@serdar95 yazdı:
    “Windows 11 pencereli oyundan masaüstüne geçiş hızlandırma”

Hocam Windows 11’in o hantal ve süslü ‘XAML / WinUI’ görsel katmanının en büyük foyasını ortaya çıkarmışsın. Windows 11’de bir pencereyi küçülttüğünde veya Alt-Tab attığında, sistem sadece pencereyi değiştirmez; GPU’nun 3D motorunu ve DWM (Desktop Window Manager) bileşenini kullanarak pencereye ‘akıcı küçülme ve gölge kaybolma animasyonu’ render ettirir.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Tam o sırada arka planda ekran kartını %99 sömüren bir oyun açıksa veya monitörün 144Hz/240Hz çalışırken oyun 60 FPS’e kilitlendiyse, DWM o animasyonu çizerken kare kaçırır (Frame Drop)!

Sen o yüzden Alt-Tab atarken o 1 saniyelik mide bulandırıcı takılmayı ve lag hissini yaşarsın. ‘Pencereleri simge durumuna küçültürken ve büyütürken canlandır’ seçeneğinin tikini kaldırdığın anda Windows o süslü çizim döngüsünü tamamen çöpe atar.

Pencereye tıkladığın milisaniyede pencere ekranda belirir veya kaybolur. DWM hiçbir senkronizasyon yırtılması yaşamaz; aksine GPU’ya binen lüzumsuz XAML kompozisyon yükü sıfırlandığı için Alt-Tab geçişlerin roket gibi olur!

Hatta yanına ‘Görev çubuğundaki animasyonlar’ ve ‘Pencerelerin altında gölge göster’ ayarlarını da kapatırsan masaüstü tepkiselliği tam bir esporcu makinesine dönüşür.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:08’te (Kısa Türkçe eylem açıklaması) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    📍 Manisa (Yunusemre)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #68277 Yanıtla
    User AvatarMurat Tekin
    Katılımcı

@serdar95 yazdı:
    “Windows 11 pencereli oyundan masaüstüne geçiş hızlandırma”

Hocam çok sağ olun, PowerShell komutunu yönetici olarak çalıştırdım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE
    📍 İstanbul (Bakırköy)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    #68284 Yanıtla
    User AvatarKoray Çetin
    Katılımcı

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Windows 11 pencereli oyundan masaüstüne geçiş hızlandırma konusundaki #68284 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet