windows 11 pencereli oyunlar için iyileıtirmeler

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56389 Yanıtla
    ch341a_flasher
    Katılımcı

eski oyunculardan kiminle konuısam ‘oyunun exe sine saı tıkla tam ekran iyileıtirmelerini devre dışı bırak yoksa giriı gecikmesi yapar’ diyor. windows 11 de bunu kapatınca alt tab atarken ekran siyah oluyor kapatmayınca gecikme artıyor mu bu ayarın aslı astarı nedirı

#56404 Yanıtla
    LeventK
    Katılımcı

Hocam selamlar. Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.

Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. Grafik sunum modeli ve DWWindows 7/8 döneminde borderless (çerçevesiz pencereli) oyunlar, Masaüstü Pencere Yöneticisi’nin (DWM) bellek tamponuna BitBlt ile kopyalanır ve bu durum fazladan 1-2 karelik (16-32\t ms) devasa bir giriş gecikmesi yaratırdı; bu yüzden oyuncular zorunlu olarak FSE (Exclusive Fullscreen) kullanırdı.

Ancak Windows 10/11 ile birlikte Microsoft, ‘Hardware Independent Flip (DirectFlip)’ teknolojisini getirdi. Tam Ekran İyileştirmeleri (FSO) etkin olduğunda, oyun borderless çalışsa dahi DWM baypas edilir ve oyunun swapchain arka tamponu (backbuffer) doğrudan ekran donanım tarama motoruna (display scan-out) kilitlenir.

Bu sayede FSE’nin sıfır gecikme avantajı ile pencereli modun anında Alt-Tab atma ve bildirim gösterme esnekliği birleşir. Modern Windows 11 sistemlerde FSO’yu devre dışı bırakmak gereksizdir ve HDR/VRR senkronizasyonunu bozabilir; yalnızca çok eski DirectX 9 oyunlarında bir uyumsuzluk varsa kapatılmalıdır.

Sakın öyle panik yapıp sağa sola körleme saldırma. Çözüm gayet basit: Öncelikle Tam Ekran İyileştirmeleri (FSO.

#56411 Yanıtla
    BilalD
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, PowerShell komutunu yönetici olarak çalıştırdım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#56424 Yanıtla
    ch341a_flasher
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: windows 11 pencereli oyunlar için iyileıtirmeler konusundaki #56404 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini