windows 98 dos modunda oyun açılmıyor bellek az

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › windows 98 dos modunda oyun açılmıyor bellek az

• Bu konu 3 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 1 hafta önce Tariktr tarafından güncellenmiştir.
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57365 Yanıtla
    Tariktr
    Katılımcı

eski nostalji pc topladım windows 98 kurdum 64 MB ram var ama dos moduna geçip Doom veya Duke Nukem 3D açmaya çalığınca ‘Not enough conventional memory, need 580K’ hatası veriyor 64 megabayt ram varken 580 kilobayt hafıza yok diye oyun nasıl açılmazı

#57366 Yanıtla
    EmreY
    Katılımcı

Hocam selamlar. Windows 98 MS-DOS kipinde autoexec.bat ve config.sys parametrelerinde SET BLASTER değişkenini doğru tanımlamak ve DMA tamponunu ayarlamak şarttır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.

Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. 1981 yılında tasarlanan IBM PC mimarisi (Intel , 20-bit adres veriyoluyla azami 1\t MB (1024\t KB) adresleyebiliyordu.

Mühendisler bunun ilk 640\t KB’ını kullanıcı programlarına ve işletim sistemine ayırdı; kalan 384\t KB (A0000-FFFFF) ise video RAM (VGA/EGA) ve BIOS ROM’larına tahsis edildi. 1990’larda PC’lerde 16-64\t MB RAM olsa dahi, 16-bit gerçek mod DOS oyunları sadece ilk 640\t KB’lık ‘Geleneksel Bellek’ içinde çalışabiliyordu.

Fare sürücüsü (MOUSE.COM), CD-ROM sürücüsü (MSCDEX.EXE) ve klavye haritaları bu 640\t KB’ı işgal ettiğinde geriye 500\t KB kalıyor ve oyunlar çöküyordu. Çözüm: CONFIG.SYS içine DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS ve DEVICE=C:\DOS\EMM386.EXE NOEMS yazılır; ardından DOS=HIGH,UMB komutuyla DOS çekirdeği HMA’ya (1024-1088\t KB) taşınır.

Sürücüler ise DEVICEHIGH= ve AUTOEXEC.BAT içinde LH (LOADHIGH) ile UMA içindeki boş deliklere (Upper Memory Blocks) yüklenerek geleneksel bellek 620\t KB seviyesine çıkarılırdı. Sakın öyle panik yapıp sağa sola körleme saldırma.

Çözüm gayet basit: Öncelikle Üst Bellek Alanı (UMA.

#57369 Yanıtla
    furmark_test_06
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, PowerShell komutunu yönetici olarak çalıştırdım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57373 Yanıtla
    Tariktr
    Katılımcı

Hocam retro sistemi açıp önerdiıiniz ayarı girdim, ?u an donma yapmadan çalığıyor. Konuyu açtışığıma deıdi, elinize sağlık.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: windows 98 dos modunda oyun açılmıyor bellek az konusundaki #57366 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini