windows depolama alanları raid 5 neden yavaı

Ana sayfa › Forumlar › İşletim Sistemleri & Yazılımlar › Windows İşletim Sistemleri › windows depolama alanları raid 5 neden yavaı

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57583 Yanıtla
    KadirX
    Katılımcı

Selamlar hocalarım. Evdeki fotoıraflarım? ve arıivimi korumak için 3 adet 4TB sıfır Seagate IronWolf disk aldım. Windows 11 Denetim Masas?’ndan ‘Depolama Alanlar?’na girdim. Disklerden biri bozulursa verilerim kaybolmasın diye ‘Parity’ (Eılik) seçeneıini seçtim ve tek bir 8TB disk oluıturdum. Normalde tek bir disk 200 MB/s yazarken, bu havuza film kopyalıyorum hız 18-20 MB/s’de sürünüyor! Bazen 5 MB/s’ye kadar çakılıyor. 3 disk birleıince daha hızlı olması gerekmez miydi, nerede hata yaptım?

#57589 Yanıtla
    Lehimci Dayi26
    Katılımcı

Hocam kemal Windows depolama mimarisinin en meşhur mühendislik bataklığına düşmüşsün! Durumu sana en dürüst haliyle izah edeyim: NEDEN 15 MB/s GİBİ GÜLÜNÇ BİR HIZA DÜŞTÜı

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Windows Storage Spaces’ın grafik arayüzündeki o ‘Parity’ seçeneği, donanımsal bir RAID kartı olmadan yazılımsal XOR eşlik hesabı yapar.

Bir dosya yazarken: Eski veriyi okur, Eski eşliği okur, Yeni eşliği işlemcide hesaplar, Yeni veriyi yazar, Yeni eşliği diğer diske yazar! Buna depolama literatüründe ‘Parity Write Penalty’ denir.

Windows’un varsayılan sürücüsü disklerin ‘Yazma Önbelleğini’ (Write Cache) veri kaybı olmasın diye tamamen kapatır! Sonuç: 200 MB/s’lik diskler 15 MB/s’ye çakılır!

BU ÇİLEDEN NASIL KURTULURSUNı EĞER HIZ VE GÜVENLİK İSTİYORSAN (ÖNERİLEN): Parity modunu sil.

3 disk yerine 4 disk yapıp ‘İki Yönlü Yansıtma’ (Two-Way Mirror / RAID 10 mantığı) kur. Mirror modunda eşlik hesabı yoktur; yazma hızın anında 220 MB/s’ye fırlar, disklerden biri yansa bile sıfır veri kaybı yaşarsın.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 08:00’te (How to create a RAID 5 volume in Windows Server 2025, including) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=zr2zZm2go6Q&t=480s

#57592 Yanıtla
    ZaferB
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, PowerShell komutunu yönetici olarak çalıştırdım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57597 Yanıtla
    KadirX
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: windows depolama alanları raid 5 neden yavaı konusundaki #57597 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini