windows ekranı yinele çözünürlük kilitlendi

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Oyuncu & Espor Monitörleri › windows ekranı yinele çözünürlük kilitlendi

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56165 Yanıtla
    Volkan1905
    Katılımcı

?yi forumlar, dönemine uygun parçalarla 2000’ler başı nostaljik bir retro PC projesine giriıtim. Ana monitörüm 4K 144Hz (DSC ile başl?). Salondaki 4K 120Hz TV’ye veya yayın bilgisayarımdaki capture card’a görüntüyü ‘Yinele’ (Duplicate) yapmak istiyorum. Ama ‘Bu ekranları yinele’ dediıim anda ana monitörümün çözünürlüıü anında 1080p 60Hz’e çakılıyor ve 144Hz seçeneıi yok oluyor! ‘Geniılet’ (Extend) yapınca ikisi de tam hız çalığıyor, neden kopyalayamıyorum?

#56195 Yanıtla
    Tempest_06
    Katılımcı

Bu problem özellikle yayıncıların ve çift ekran kullanıcılarının en sık saç baş yolduğu konulardan biridir ve doğrudan Windows Masaüstü Pencere Yöneticisi (DWM) ile GPU’nun DSC (Display Stream Compression) sıkıştırma motorunun temel donanımsal çalışma prensibinden kaynaklanır! Windows’ta ‘Ekranları Genişlet’ (Extend) dediğinde; GPU her iki ekrana iki tamamen bağımsız video akışı gönderir: 1.

ekran için DSC sıkıştırmalı 4K 144Hz üretirken, 2. ekran için sıkıştırmasız bağımsız bir sinyal üretir.

Ancak Windows’ta ‘Bu Ekranları Yinele’ (Duplicate / Clone) seçeneğini seçtiğin salise kural tamamen değişir: GPU her iki ekrana iki ayrı görüntü çizmez; tek bir ortak kare tamponunu (framebuffer) ortak bir donanımsal zamanlama (Timing) ve ortak bir piksel saat frekansı (Pixel Clock) ile her iki ekrana AYNI ANDA klonlamak zorundadır! İşte düğüm burada kopar: 1.

monitörün DisplayPort 1.4 bant genişliği yetmediği için DSC (sıkıştırma) istemektedir; ancak bağladığın 2. monitör (veya Capture Card / TV) ya DSC desteklememektedir ya da farklı bir zamanlama matrisine sahiptir.

GPU aynı tek video sinyalini aynı anda hem ‘DSC Sıkıştırmalı’ hem de ‘Sıkıştırmasız Ham’ olarak TEK BİR PİPİELİNE üzerinden gönderemez! Bu imkansızlık karşısında GPU sürücüsü, her iki aygıtın da kesinlikle ve sıkıştırmasız olarak ortaklaşa desteklediği en düşük ortak paydaya (Lowest Common Denominator) geri çekilir: Bu da istisnasız 1080p 60Hz standart zamanlamasıdır!

Çözüm: 1) Ekranları asla Windows üzerinden ‘Yinele’ (Duplicate) yapma; her zaman ‘Bu Ekranları Genişlet’ (Extend) modunda tut. 2) Eğer amacın görüntüyü bir Capture Card’a veya TV’ye klonlamaksa: OBS Studio’yu aç, ana ekranını yakala ve önizleme ekranına sağ tıklayarak ‘Tam Ekran Projektör (Önizleme)’ seçeneğiyle görüntüyü 2.

ekrana yansıt. Bu sayede ana ekranın 4K 144Hz DSC modunda kalırken, OBS yazılımsal olarak o görüntüyü 2.

ekrana 60Hz/120Hz olarak sıfır kısıtlamayla aktarır.

#56202 Yanıtla
    Thermal Throttle Zede
    Katılımcı

@volkan1905 yazdı:
    “windows ekranı yinele çözünürlük kilitlendi”

Tek borudan hem sıkıştırılmış veri hem sıkıtırılmam?? ham veri Aynı anda akamaz dostum. Windows kopyala dediıinde iki ekranı eıitlemek için çözünürlüıü çeker 1080p’ye.

Yayıncıların hepsi bu yüzden OBS Tam Ekran Projektör kullanır. Ekranları Geniılet modunda tut, OBS üzerinden TV’ye projektör bas; ana monitörün 144Hz’ini hiç kaybetmezsin.

#56205 Yanıtla
    Volkan1905
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

#56212 Yanıtla
    Pazarliksiz
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: windows ekranı yinele çözünürlük kilitlendi konusundaki #56212 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini