Windows Gezgini aşırı RAM kullanıyor nasıl çözülürı Explorer.exe bellek

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › Windows Gezgini aşırı RAM kullanıyor nasıl çözülürı Explorer.exe bellek

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59965 Yanıtla
    Kadir04
    Katılımcı

Bilgisayarı sabah açıyorum akşama doğru sistem ağırlaşıyor. Görev Yöneticisi’ne baktığımda ‘Windows Gezgini’ (explorer.exe) tek başına tam 2.5 GB RAM kullanıyor! Sadece 3-4 klasör sekmesi açıp kapatmıştım. Dosya Gezgini neden bu kadar RAM yerı

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    💬 "F/P her şeydir."
    📍 Mersin (Mezitli)
    #59971 Yanıtla
    ArdaX
    Katılımcı

Hocam kral Windows 11’in o meşhur ‘Sekmeli Dosya Gezgini’ bellek sızıntısı (Memory Leak) böceğine yakalanmışsın! Microsoft, Windows 11’de Dosya Gezgini’ne tarayıcılar gibi sekmeler (Tabs) getirmek için eski sağlam kodların üzerine modern ‘WinUI 3 / XAML’ katmanını giydirdi.

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Sen gün içinde klasörleri açıp o sekmeleri ‘X’ işaretinden kapatsan bile, Windows arka planda o klasörlerin küçük resim önbelleklerini (thumbnails), dosya dizin ağaçlarını ve grafik tanıtıcılarını (GDI Handles) bellekten tahliye etmeyi unutuyor!

RAM tüketimi 80 MB’tan başlar, akşama kadar 2-3 GB’a kadar şişer ve sistem kasmaya başlar. Hızlı

Önemli olan nokta şu: Görev Yöneticisi’ni aç (Ctrl+Shift+Esc), listeden ‘Windows Gezgini’ni bul, sağ tıkla ve ‘Yeniden Başlat’a bas; RAM anında 80 MB’a geri düşer ve PC nefes alır.

ise: Windows Update’i açıp en son kümülatif güncellemeleri yüklemektir, Microsoft son yamalarla bu sızıntının büyük kısmını kapattı.

💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    💬 "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    #59980 Yanıtla
    Volkan K.
    Katılımcı

@kadir04 yazdı:
    “Windows Gezgini aşırı RAM kullanıyor nasıl çözülürı Explorer.exe bellek”

Hocam çok sağ olun, RAM etiketindeki seri numarasını kontrol edip zamanlamaları ayarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    💬 "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    📍 Sivas (Merkez)
    #59987 Yanıtla
    Kadir04
    Katılımcı

Dediğiniz gibi XMP/EXPO profilini kontrol edip tavsiye ettiğiniz değeri verdim. Gün boyu kullandım, hiçbir kararsızlık kalmadı. Teşekkürler.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    💬 "F/P her şeydir."
    📍 Mersin (Mezitli)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Windows Gezgini aşırı RAM kullanıyor nasıl çözülürı Explorer.exe bellek konusundaki #59971 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini