Ana sayfa › Forumlar › İşletim Sistemleri & Yazılımlar › Windows İşletim Sistemleri › Windows güç seçenekleri pci express bağlantı durumu güç yönetimi
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 1 saat 12 dakika önce
Veli A. tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
ZaferYKatılımcıArkadaşlar PCI Express Active State Power Management (ASPM) L1 Substates mimarisi bazı SSD’lerde neden donanımsal zaman aşımı (Timeout) üretir? Windows Güç Planı bu sorunu nasıl çözer?
💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04📍 Diyarbakır (Kayapınar)"Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
Selcuk T.KatılımcıHocam kral geçmiş olsun, kullanıcıların ‘yükte çökmüyor da boşta dururken neden çöküyor’ diye kafayı yediği en klasik ‘ASPM L1 Uykusu’ tuzağına yakalanmışsın. PCIe veriyolunda enerji tasarrufu sağlamak için ‘ASPM (Active State Power Management)’ denilen bir mekanizma vardır.
Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. SSD boşa çıktığında PCIe şeritleri elektriği kesip L1 ve ultra derin L1.1 / L1.2 alt durumlarına (Substates) geçer; güç tüketimi neredeyse sıfır miliwatta iner.
Buraya kadar her şey güzel. Felaket uyanma anında başlar: Windows veya arka plandaki bir servis diske anlık bir veri yazmak istediğinde, SSD kontrolcüsüne ‘UYAN!’ sinyali gönderilir.
Standartlara göre kontrolcünün mikrosaniyeler içinde uyanıp PCIe saat frekansını senkronize etmesi gerekir. Ancak bazı NVMe SSD kontrolcülerinin (özellikle bazı Kingston, Adata, Silicon Power modelleri veya eski kontrolcü bellenimleri) L1.2 modundan çıkış devresi (Wake-up Latency) hatalıdır veya anakartın PCIe PHY çipiyle el sıkışırken zaman aşımına (Timeout) uğrar.
Anakart ‘bu SSD öldü, PCIe veriyolundan yanıt alamıyorum’ der ve donanım hatası kabul ederek anında WHEA 0x124 Mavi Ekranı basar! Çözüm: Windows Arama’ya ‘Güç Planını Düzenle’ yaz -> ‘Gelişmiş güç ayarlarını değiştir’e tıkla.
[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_ed4bba3bd161-768×512.jpg[/img]
(Referans: CrystalDiskInfo SMART sağlık durumu ve yeniden tahsis edilen sektör (05) tablosu)💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB📍 İstanbul (Beylikdüzü)"Lehim erir, devre susmaz."
Emir A.KatılımcıHocam çok sağ olun, PSU’dan ikinci bağımsız PCIe kablosunu taktım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless📍 İstanbul (Beşiktaş)"B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
ZaferYKatılımcıKonu: Windows güç seçenekleri pci express bağlantı durumu güç yönetimi Hocam, denedim ve ayarları yaptım. Sıcaklık 3-4 derece düştü, çok sağ ol. Artık reset problemi de yok.
💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04📍 Diyarbakır (Kayapınar)"Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
Veli A.Katılımcı@zafer_y yazdı:
“Windows güç seçenekleri pci express bağlantı durumu güç yönetimi”Hocam geçmiş olsun, sorunlarını çözdüğünü gördüm ve sistem stabil. Peki, uzun vadede dikkat etmen gereken bir teknik vardır, o da sistem güncellemelerini düzenli olarak takip etmen ve zamanında yaptırman.
💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe📍 Ankara (Yenimahalle)"Öğrenci işi F/P canavarı." -
YazarYazılar