Windows yazma önbelleği write caching nedir

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › Windows yazma önbelleği write caching nedir

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60720 Yanıtla
    Vanguard
    Katılımcı

arkadaşlar harici ssd ye 50 gb oyun atıyordum kopyalama bitti pencere kapandı bende beklemeden usb kablosunu cart diye çektim. ertesi gün diski laptopa taktım ‘Bu sürücüyü onarmanız gerekiyor’ dedi içindeki bazı dosyalar 0 bayt olmuş bozulmuş. kopyalama bitmişti neden bozuldu

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 Konum: Mersin (Mezitli)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    ”
    📍 Mersin (Mezitli)
    [/imza]

#60722 Yanıtla

@vanguard yazdı:
    “Windows yazma önbelleği write caching nedir”

Hocam şehir efsanesi falan değildir usta, Windows işletim sisteminin dosya yazma mimarisini bilmeyen herkes hayatında en az bir kez dosyalarını çöpe atmıştır! İşin arkasındaki mantığı çöz: Windows Kopyalama Çubuğu Neden Yalan Söyler?

AnandTech ve Tom’s Hardware laboratuvar ölçümlerinde kanıtlandığı gibi termal ped olmadan kontrolcü hız keser, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. (Write Caching): Sen bir dosyayı kopyalarken Windows çubuğu %100 olur ve pencere anında kapanır.

Ama gerçekte veri henüz diskin kalıcı NAND hücrelerine yazılmamış olabilir! Windows sistemi hızlandırmak için dosyayı önce bilgisayarın süper hızlı RAM önbelleğinde tutar, arkada yavaş diske yazar (Write-Behind Caching).

Sen o kopyalama bittiği saniye kabloyu çekersen; RAM’de bekleyen son kritik dosyalar ve en önemlisi diskin dosya haritası tablosu (MFT / FAT dizini) diske yazılamadan elektriği kesersin! Sonuç: Dosya bozulur, disk ‘RAW’ formatına düşer veya takınca ‘Sürücü Onarımı Gerekli’ hatası basar!

Windows’un Varsayılan Ayarı (Hızlı Kaldırma): Microsoft kullanıcıların kabloyu pat diye çektiğini bildiği için Windows 10/11’de varsayılan olarak ‘Hızlı Kaldırma (Quick Removal)’ politikasını aktif eder. Bu modda yazma önbelleği kapatılır; yani dosya kopyalanırken doğrudan diske yazılır.

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    📍 Konum: İstanbul (Beylikdüzü)
    "Uptime: 450 days, 12 hours."
    ”
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    [/imza]

#60728 Yanıtla
    Valkyr__tr
    Katılımcı

Hocam üniversite tezimi flaşa attım kopyalama bitti diye cart diye çektim. Okula gittim flaşı taktım disk RAW olmuş biçimlendir istiyor tez uçtu gitti.

O günden beri güvenle kaldır demeden tek bir kablo bile çekmem.

💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    📍 Konum: Ankara (Yenimahalle)
    "Voodoo 5 efsanesi asla ölmez."
    ”
    📍 Ankara (Yenimahalle)
    [/imza]

#60739 Yanıtla
    Vanguard
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiğiniz noktadan kaynaklanıyormuş. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, şu an sistem saat gibi çalışıyor. Hepinize ayrı çok teşekkür ederim.

💬 "[imza]
    📍 Konum: Mersin (Mezitli)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    ”
    📍 Mersin (Mezitli)
    [/imza]

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Windows yazma önbelleği write caching nedir konusundaki #60739 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini