Woled vs qd-oled yanma riski piksel yenileme süresi

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Oyuncu & Espor Monitörleri › Woled vs qd-oled yanma riski piksel yenileme süresi

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #66072 Yanıtla
    User AvatarMurat34
    Katılımcı

Arkadaşlar OLED panellerdeki organik emisyon katmanının lüminesans bozulması (Subpixel Degradation) engellenebilir mi? Pixel Cleaning döngüsü arkada piksellere ne yapar?

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    "Stok fanla yola devam."
    #66085 Yanıtla
    User AvatarHuseyin C.
    Katılımcı

Hocam kral OLED monitörlerin o meşhur ‘Burn-in paranoyasına’ ve bu koruma teknolojilerinin gerçek sınırlarına net bakalım. OLED teknolojisinde her piksel kendi ışığını üreten organik bir diyottur.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bir piksel ne kadar parlak yanarsa ve ne kadar uzun süre aynı rengi basarsa, o organik katman o kadar hızlı yaşlanır ve ışık verme gücünü kalıcı olarak kaybeder.

İşte ekranın bir köşesinde 1000 saat boyunca aynı Windows Görev Çubuğu veya oyun HUD haritası kaldığında o pikseller erken solar; ekranda başka bir şey açtığında arkada o logonun hayalet gölgesi kalır (buna Burn-in denir). Şimdi üreticilerin koyduğu önlemlere bakalım: Pixel Shift (Piksel Kaydırma): Görüntüyü her birkaç dakikada bir çaktırmadan 2-3 piksel sağa, sola, yukarı kaydırır.

Bu ayar 1 piksellik ince çizgileri korur ama 200 piksellik koca bir Windows görev çubuğunu veya can barını ASLA kurtarmaz; sadece o logonun kenarındaki keskin yanık çizgisini hafifçe yumuşatıp bulanıklaştırır!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:49’te (Panel replacement) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    #66096 Yanıtla

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    #66107 Yanıtla
    User AvatarMurat34
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiğiniz noktadan kaynaklanıyormuş. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, şu an sistem saat gibi çalışıyor. Hepinize ayrı çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    "Stok fanla yola devam."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Woled vs qd-oled yanma riski piksel yenileme süresi konusundaki #66107 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

🌍 DİL SEÇİMİ / LANGUAGE 25 Dil
🔍