Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Yazma önbelleği arabellek temizlemeyi kapat nedir açılmalı mı
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 7 saat 51 dakika önce
CrashOverride_35 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
DualChannelSevdasiKatılımcıSSD’mde yazma önbelleği arabellek temizlemeyi kapatırsam ne kadar hız fark eder? Elektrik kesintisi dışında mavi ekran verdiğinde de veri kaybı yaşatır mı?
💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition📍 Çanakkale (Merkez)"Lehim erir, devre susmaz."
KorayYKatılımcıKardeşim YouTube’daki o 3 kuruşluk sentetik test hilelerini ‘FPS artırma/SSD hızlandırma’ diye yutturan bilgisizlerin en tehlikeli kurbanı olmuşsun! Olayın iç yüzünü iyi dinle: Windows normalde SSD’ye bir dosya yazarken işletim sisteminin güvenliği için periyodik olarak
FlushBuffers(Tamponu Boşalt) emri gönderir.Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Yani der ki: ‘RAM’deki ve SSD’nin kendi geçici önbelleğindeki (DRAM Cache) verileri derhal kalıcı NAND flash hücrelerine yaz ve bana onay ver!’ Sen o Aygıt Yöneticisindeki kutucuğu işaretlediğinde Windows’a şunu demiş olursun: ‘Güvenliği salla, bana onay beklemeden sürekli hızlı yaz!’ Evet, CrystalDiskMark açtığında sentetik yazma hızın uçmuş görünür.
ANCAK SSD’NİN KENDİ DRAM ÖNBELLEĞİ UÇUCU BİR BELLEKTİR (Volatile Memory)! Elektrik kesildiği anda içindeki elektrik sıfırlanır ve tüm veriler buharlaşır!
Kurumsal sunucu SSD’lerinde devasa tantal kondansatörler (PLP. Power Loss Protection) vardır elektrik kesilse bile 50 milisaniye gücü tutar; ama senin evindeki tüketici SSD’sinde PLP yoktur!
Sen dosya yazarken veya Windows arkada sistem güncellerken elektrik ‘göz kırptığı’ anda, NTFS dosya sisteminin beyni olan Ana Dosya Tablosu (MFT.
[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_ed4bba3bd161-768×512.jpg[/img]
(Referans: CrystalDiskInfo SMART sağlık durumu ve yeniden tahsis edilen sektör (05) tablosu)💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB📍 İzmir (Buca)"F/P her şeydir."
Emre OralKatılımcı@cem00 yazdı:
“Yazma önbelleği arabellek temizlemeyi kapat nedir açılmalı mı”Hocam çok sağ olun, PowerShell komutunu yönetici olarak çalıştırdım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB📍 Antalya (Konyaaltı)"60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
DualChannelSevdasiKatılımcıSöylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.
Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.
💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition📍 Çanakkale (Merkez)"Lehim erir, devre susmaz."
CrashOverride_35KatılımcıSorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB📍 Diyarbakır (Kayapınar)"Frametime düz çizgi değilse huzur yok." -
YazarYazılar