yeni aldışım ekran kartının fanları dönmüyor bozuk mu

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Masaüstü Sistem Toplama, Tavsiye & SFF › yeni aldışım ekran kartının fanları dönmüyor bozuk mu

• Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 1 hafta önce Tempest tarafından güncellenmiştir.
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56935 Yanıtla
    CanY
    Katılımcı

reddit r/buildapc’de anakart cha_fan soketinin 1 amper sınırı olduıunu okudum, fan çoklayıcı kablo aldım tırsıyorum, acil yardım edin kafayı yicem sıfır rtx 4060 ti aldım montajladım kasanın camından bakıyorum ekran kartının fanları dönmüyor! pc açılırken ilk 3 saniye döndü sonra durdu. yarım saattir masaüstünde chrome açık video izliyorum kartın fanları gram kıpırdamıyor bozuldu yandı kesin diyip pc’yi kapatacaktım. sonra hwinfo açtım kart 46 derece görünüyor. oyuna girmeye korktum fan dönmezse kart yanar diye. arkadaım ‘olum korkma o 0db fan stop özelliıi 60 dereceye kadar dönmez’ diyor ama içim hiç rahat değil sıfır kartın fanı neden dönmez arıza m? bu iade mi edeyim

#56938 Yanıtla
    Yusuf A.
    Katılımcı

@can_y yazdı:
    “yeni aldığım ekran kartının fanları dönmüyor bozuk mu”

Hocam Gönlünüz tamamen ferah olsun; ekran kartınızda hiçbir arıza yoktur. Gördüğünüz durum modern tüm ekran kartlarında standart olarak sunulan ve donanım dünyasının en faydalı yeniliklerinden biri olan ‘Fan Stop’ (Markalara göre Zero RPM, 0 dB Tech, Silent Mode) teknolojisidir: > > *Nasıl Çalışırı

Kasa içi hava akışında da Gamers Nexus verilerine göre ön ve alttan pozitif basınç verip arka-üstten egzoz yapmak en dengeli senaryodur, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. (Eşik Sıcaklık & Histerezis Mantığı): >.

Modern ekran kartlarının alüminyum soğutma blokları ve ısı boruları (Heatpipe) o kadar geniştir ki; masaüstünde gezinirken, video izlerken veya ofis programlarında çalışırken GPU çipinin ürettiği 10-25 Watt’lık mikro ısıyı hiçbir fana ihtiyaç duymadan pasif olarak havaya dağıtabilir. çalışma Eşiği: Ekran kartının VBIOS’u sıcaklığı sürekli izler.

Çekirdek sıcaklığı 55°C ile 60°C arasına ulaştığı anda fanlar otomatik olarak devreye girer. Kapanma Eşiği (Histerezis): Oyundan çıktığınızda fanlar 59°C olur olmaz hemen durmaz.

Eğer öyle olsaydı, kart sınırda gezerken fanlar saniyede bir durup kalkar (fan cycling) ve motoru aşındırırdı. Bu yüzden akıllı VBIOS histerezis uygular: Sıcaklık 45°C.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:31’te (Girilen ayarları kontrol ederek ve ayarlamayı denemek) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=7pHB-xJJyFQ&t=31s

#56941 Yanıtla
    Fatihtr
    Katılımcı

hocam ilk sistemimi topladışımda Aynı korkudan az kalsın kartı kargoya verip iade ediyordum. asus tuf rtx 3060 almıtım, chrome’da gezerken fanların durduıunu gördüm, bozuk fanlı kart yolladılar diye satıcıya sövmeye başladım.

foruma konu açtım ‘furmark testi aç bakalım dönüyor mu’ dediler. testi bi başlattım kart 57 dereceye geldiıi an iki fan birden çıt çıkarmadan dönmeye başladı, testi kapatınca 46 dereceye düıtü ve yine durdu.

3 yıldır kullanıyorum tek bir sıkıntı yaıamadım, masaüstünde sıfır ses olması inanılmaz bir nimetmiş meıer.

#56947 Yanıtla
    CanY
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Macunu yenileyip bloşu dengeli sıktım, boşta ve yükteki değerler fabrika ayarlarına geldi. Yardımlarınız için saı olun.

#56952 Yanıtla
    Tempest
    Katılımcı

@can_y yazdı:
    “yeni aldığım ekran kartının fanları dönmüyor bozuk mu”

Çözüldüğüne çok sevindim hocam. Hazır soğutma oturmuşken kasa içi hava akışını da dengeli tutarsan uzun vadede sessiz sedasız kullanırsın.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: yeni aldışım ekran kartının fanları dönmüyor bozuk mu konusundaki #56941 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini