yeni radyatör Sıvı soğutma yıkama

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55874 Yanıtla
    SilverSurfer_7
    Katılımcı

sıfır bakır radyatör ve ?effaf borularla custom Sıvı soğutma topladım. Pahalı ?effaf soğutma sıvısı (pastel/clear coolant) koydum. 3 gün sonra boruların içindeki berrak su bulanık çamur gibi yeıil/gri renge döndü ve işlemci bloıunun içindeki o minik kanatçıkların arasında mavi-yeıil tortular birikti! Sıvı bozuk mu çıktıı

#55880 Yanıtla
    Enes35
    Katılımcı

Sıvı soğutma sıvın bozuk değil; custom loop dünyasının ‘1 numaralı acemi hatasını’ yapmışsın: ‘Yeni radyatörü döngüye takmadan önce yıkamamak (flushing yapmamak)!’ Bakır ve pirinç radyatörler fabrikada üretilirken su boruları ve petekler yüksek ısıda lehimlenir. Bu lehimleme işlemi sırasında metallerin oksitlenmesini önlemek için fabrikada yoğun miktarda asidik kimyasal ‘Lehim Fluksu’ (Soldering Flux) kullanılır.

Üretim bittikten sonra üreticiler radyatörün içini kaba bir şekilde durulasa bile; su kanallarının iç çeperinde mikroskobik asit artıkları, yağlı lehim fluksu ve minik bakır çapakları yapışık kalır! Sen sıfır radyatörü kutusundan çıkarıp doğrudan döngüye bağlayıp pahalı soğutma sıvısını doldurduğunda; sıvıdaki su ve glikol o asidik fluks kalıntılarını anında çözer.

Sıvının pH dengesi çöker, korozyon inhibitörleri bozulur ve çözünen bu lehim tortuları ve yağlar işlemci bloğunun 0.1 milimetrelik mikro kanatçıklarına (micro-fins) bir filtre gibi yapışarak orayı tıkar! Sıvının bulanıklaşmasının ve kanatçıklarda mavi/yeşil tortu birikmesinin sebebi doğrudan bu asit reaksiyonudur.

Doğru Prosedür Şudur: Yeni bir radyatör sisteme ASLA doğrudan takılmaz! Radyatörün içine kaynar saf su (veya %10 beyaz sirke karışımı ya da özel ‘Mayhems Blitz Part 1’ radyatör temizleyicisi) doldurulur, tapaları kapatılıp 5 dakika deliler gibi çalkalanır ve beyaz bir kaba boşaltılır.

Göreceksin ki içinden onlarca mavi/yeşil lehim pulu ve yağlı tortu dökülecektir! Bu çalkalama işlemi içinden çıkan saf su bir bardak içme suyu kadar berrak olana kadar 4-5 kez tekrarlanır; ardından döngüye takılır.

Mevcut sistemin için çözüm: Sistemi tamamen boşalt, işlemci bloğunu söküp diş fırçasıyla temizle, radyatörü dışarıda sıcak saf suyla defalarca yıka ve sisteme sıfır sıvı doldur.

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_3328c903874a-2-1024×576.jpg[/img]
    (Referans: Soğutucu tabanındaki şeffaf koruma jelatini uyarısı)

#55888 Yanıtla
    Furkan61
    Katılımcı

Radyatörün içindeki fabrikanın asitli lehim pisliğini doğrudan işlemci bloğuna basmışsın dostum. O radyatörler fabrikadan tertemiz çıkmaz, içi lehim çapağı doludur.

Çalkalamadan takarsan o tortu bloğun mikro ızgaralarını diş gibi tıkar, sonra da motor suyu kaynatır. Sistemi tamamen söküp bloğu diş fırçalayacaksın, radyatörü de banyoda saf suyla berrak su gelene kadar çalkalayacaksın.

#55891 Yanıtla
    SilverSurfer_7
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

#55899 Yanıtla
    OsmanK
    Katılımcı

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Keyifle kullanman dileıiyle.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: yeni radyatör Sıvı soğutma yıkama konusundaki #55888 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini