yeni topladışım pc ye bastım ışık yandı söndü

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › yeni topladışım pc ye bastım ışık yandı söndü

• Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 1 hafta önce Havoc tarafından güncellenmiştir.
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56853 Yanıtla
    Invoker_35
    Katılımcı

arkadaşlar ilk defa tek baıma pc topladım. anakartı kasanın içine koydum kutudan çıkan vidalarla kasanın sacına sıktım dümdüz oturdu. güç tuşuna bastım fanlar yarım tur döndü ‘tık’ diye ses geldi kapandı bir daha hiç tepki vermiyor. yanık kokusu yok. arkadaıma sordum ‘sen anakartın altına sarı yükseltme Vidalarını (standoff) takmadın m?’ dedi. ben o vidaları yedek sanmıtım takmadım anakart yandı m? kurtulur mu

#56855 Yanıtla
    Halil K.
    Katılımcı

@invoker_35 yazdı:
    “yeni topladığım pc ye bastım ışık yandı söndü”

Kardeşim hemen O BİLGİSAYARIN FİŞİNİ ÇEK VE ELİNİ O GÜÇ TUŞUNDAN ÇEK! PC montajında yapılabilecek en ölümcül hatayı yapmışsın ama şansın varsa kurtarabiliriz.

Hemen o vidayı söküp kutudaki standoff vidasını anakarta takmalı ve SSD’yi anakarta tam paralel şekilde hafifçe sabitlemelisin, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Olayın elektriksel tablosunu anlatıyorum: Stand-off (Yükseltme Vidası) Neden Hayatidirı.

Anakartın arka yüzeyine bakarsan; binlerce sivri bacak, lehim noktası ve çıplak bakır devre yolu görürsün. Bu hatların içinde +12V, +5V, +3.3V ve veri sinyalleri dolaşır.

Bilgisayar kasasının iç gövdesi ise tamamen iletken metal sacdan (Şase / Toprak) ibarettir!. O sarı/siyah yükseltme vidalarının görevi; anakartı kasanın metal sacından yaklaşık 6-8 milimetre havada asılı tutarak elektriksel teması sıfırlamaktır!

Sen Ne Yaptını (Toplu Kısa Devre Katliamı):.

Sen yükseltme vidalarını takmadan anakartı o metal saca yapıştırdığın an; arkadaki yüzlerce lehim noktası aynı anda kasanın demirine bastı!. Yani +12V işlemci hattını, bellek yollarını ve güney köprüsünü doğrudan kasa şasesine kısa devre ettin!

*Parçalar Yandı mıı (Kurtulma İhtimali):.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:37’te (2 SSD standoffs için bir çiçek çalmak ve standoffs’i bir makineye bağlamak) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=EaZpJx4KRN4&t=37s

#56862 Yanıtla
    AlpArslan_34
    Katılımcı

Kardeıim 10 yıl önce ilk sistemimi toplarken Aynı hatayı yaptım. Stand-off Vidalarını vida kutusunda unutup anakartı kasanın sacına sıktım.

Güç tuşuna bastım tık etti açılmadı. Korkudan aılayacaktım.

Bir abim geldi yükseltme Vidalarını taktırdı, sistemi açtık tıkır çalıtı. PSU korumaya alm??.

Sakın zorlamadan hemen söküp vidaları takın.

#56869 Yanıtla
    Invoker_35
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

#56877 Yanıtla
    Mehmet93
    Katılımcı

@invoker_35 yazdı:
    “yeni topladışım pc ye bastım ışık yandı söndü”

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Keyifle kullanman dileıiyle.

#56888 Yanıtla
    Havoc
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: yeni topladışım pc ye bastım ışık yandı söndü konusundaki #56862 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini