zincirleme fanlardan sonuncusu çalımıyor

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #54732 Yanıtla
    Kerem M.
    Katılımcı

hocam Lian Li Uni Fan SL120 aldım birbirine tık diye geçiyor tek kablo çıkıyor harika görünüyordu. 6 ay sorunsuz kullandım ama dün fark ettim Sıvı soğutma radyatörümün üstündeki 3 fandan en sondaki fan tamamen durmuı dönmüyor, iılemcim oyunda 90 dereceye fırlam??. Fan m? bozuldu temas m? etmiyorı

#54738 Yanıtla
    Nightfall_7
    Katılımcı

Kardeşim modern modüler donanımların en büyük baş ağrısına yakalanmışsın! Lian Li Uni Fan veya benzeri birbirine kenetlenen fan sistemleri kablo karmaşasını bitirir ama arkasında dev bir mekanik zaaf barındırır: ‘Pogo Pin Temassızlığı’. Bu fanların kenarlarında lehimli kablolar yoktur; birbirine yaylı minik altın bacaklarla (Pogo-Pin) ve düz bakır pedlerle basarak elektrik iletirler. Üç büyük arıza sebebi vardır: 1) Vida Gerilimi ve Kasa Esnemesi: Sen 3 fanı birbirine kenetleyip radyatöre vidalarken sol baştaki vidayı çok sıkıp sağdakini gevşek bırakırsan, plastik gövde mikron düzeyinde kavis yapar. O minik yaylı pogo-pinler komşu fanın pedinden milimetrenin onda biri kadar havaya kalkar! 2) Oksitlenme ve Toz: Kasa içindeki hava akışıyla gelen mikroskobik tozlar ve ortam nemi o açıkta duran bakır kontak pedlerinin üzerinde görünmez bir oksit/yağ tabakası oluşturur. Temas direnci artar, 12V elektrik en sondaki fana ulaşamaz ve fan küt diye durur! Radyatörün üçte biri soğutmasız kaldığı için işlemcin fırına döner! Çözüm Protokolü: 1) O fan grubunu tamamen sök. 2) Fanların kenarlarındaki o altın pogo-pinleri ve temas pedlerini saf İzopropil Alkol (IPA) damlatılmış kulak çöpüyle pırıl pırıl olana kadar temizle. 3) Fanları birbirine kilitlerken plastik kilit mandalının (Interlocking mechanism) ‘tık’ sesini duyarak sonuna kadar oturduğundan emin ol. 4) Radyatöre vidalarken vidaları çaprazlama ve eşit torkla sık, fan bloğunu esnetme!

#54784 Yanıtla
    KutayX
    Katılımcı

Pogo-pinlerin içindeki minik çelik helezon yaylar zamanla ısınma-soğuma döngüsüyle (Thermal Cycling) esnekliğini kaybedebilir (Spring Relaxation). Çok ince bir cımbızla basılı kalan pogo-pinleri 0.5mm hafifçe yukarı kanırtarak temas baskısını tazeleyebilirsiniz. Temas yüzeyine DeoxIT D5 kontak koruyucu sprey sürmek oksitlenmeyi yıllarca önler.

#54946 Yanıtla
    Kerem M.
    Katılımcı

Benim kasada da 3’lü Uni Fan’?n en saıdaki fanı durup dururken duruyordu, kasanın camına parmaımla tıklatınca dönmeye başlıyordu. Söktüm alkolle pinleri sildim, meıer araya kedi kılı ve toz girmiı pin basmıyormuı. Temizleyip yerine sıkıca oturttum aylardır taı gibi dönüyor.

#55160 Yanıtla
    Hakan1907
    Katılımcı

Benim kasada da 3’lü Uni Fan’?n en saıdaki fanı durup dururken duruyordu, kasanın camına parmaımla tıklatınca dönmeye başlıyordu. Söktüm alkolle pinleri sildim, meıer araya kedi kılı ve toz girmiı pin basmıyormuı. Temizleyip yerine sıkıca oturttum aylardır taı gibi dönüyor.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: zincirleme fanlardan sonuncusu çalımıyor konusundaki #54784 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini