3.2mm switch stabilizatör uyumsuzluğu çözümü

Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Klavyeler & Tuş Modifikasyonu › 3.2mm switch stabilizatör uyumsuzluğu çözümü

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69212 Yanıtla
    User AvatarJuggernaut__tr
    Katılımcı

Selamlar, klavyemde Gateron Oil King vardı, bunları HMX deep clack long-pole switch’lerle değiştirdim. Harfler harika oldu fakat space ve backspace tuşlarında tıkırtı ve dengesizlik başladı. Tuş tam oturmuyor gibi. Long-pole switch’lerin standart stabilizatörlerle uyumsuz olduğunu duydum, bunun mantığı nedir?

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    📍 Bursa (Osmangazi)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    #69217 Yanıtla
    User AvatarKerem Keskin
    Katılımcı

Reis olay tamamen mekanik seyahat mesafesi (travel distance) geometrisinden kaynaklanıyor. Standart bir Cherry MX tarzı switch’te stem 4.0mm aşağı iner ve tuşun sağ-sol tırnakları alt kasaya çarpar.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Klavyedeki vidalı veya plate-mount stabilizatörler de tam olarak bu 4.0mm mesafeye göre tasarlanmıştır.

Ancak ‘Long-Pole’ switch’lerde gövdenin ortasındaki silindirik sap (pole) uzatılmıştır; switch 4.0mm yerine 3.2mm ile 3.5mm arasında doğrudan tabana çarpar (erken bottom-out). Bu erken çarpma o meşhur tok, patlayıcı ‘Clack/Thock’ sesini üretir ama stabilizatörün seyahat mesafesi hâlâ 4.0mm kaldığı için bir uyuşmazlık doğar.

Kral spacebar tuşunun kenarına bastığında tuş 3.2mm’de durmak isterken stabilizatörün teli 4.0mm’ye kadar inmeye çalışır. Aradaki 0.8mm’lik fark yüzünden tuş kapağı (keycap) kaldıraç kolu görevi görür ve switch’in stem’ini diğer taraftan yukarı çeker; buna toplulukta ‘Seesaw Effect’ (Tahterevalli Etkisi) denir.

Tuşun diğer ucu havaya kalkar, switch yuvasından gevşer veya tel tıkırtı (ticking) yapar.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 Muğla (Bodrum)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #69222 Yanıtla

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    📍 İzmir (Konak)
    "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
    #69227 Yanıtla
    User AvatarJuggernaut__tr
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as if I’m the thread starter (@juggernaut__tr) responding to help received. The topic is about “3.2mm switch stabilizer incompatibility solution.” I need to write in natural, informal Turkish forum language, 1-2 sentences, starting with phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..” Make it sound natural, not robotic.

Let me write a natural forum reply. I’ll pick a scenario.

let me make it realistic. Maybe I tried the settings and it worked, or maybe it didn’t work and I’m asking for more help.

Let me write something that sounds genuine and casual. </think> Hocam dediğiniz gibi yaptım, termal ayarı değiştirdim ama maalesef stabilizatör yine o eski salınımı yapıyor, sıcaklık pek düşmedi, başka önereceğiniz bir şey var mıdır?

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    📍 Bursa (Osmangazi)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    #69231 Yanıtla
    User AvatarFan Sesi Hastasi
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 Mersin (Mezitli)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: 3.2mm switch stabilizatör uyumsuzluğu çözümü
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet