3 pinli fan yavaşlatılabilir mi durma voltajı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › 3 pinli fan yavaşlatılabilir mi durma voltajı

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68874 Yanıtla
    User AvatarEnesX
    Katılımcı

Selamlar beyler, kasamın üstünde 3 pinli fanlar var. BIOS’a girdim ses yapmasınlar diye fan eğrisini düşürdüm. Fan hızını %35’e çektiğimde fanlardan ‘cızzz… vııın…’ diye garip bir elektrik motor vızıltısı gelmeye başlıyor. %25’e çekince ise fan tamamen duruyor, parmağımla ittirince zorla dönmeye başlıyor! BIOS’ta fan modunda ‘DC’ ve ‘PWM’ seçenekleri var. Bu motor sesi neden çıkıyor ve fan neden duruyor?

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    "ZFS pool scrub: 0 errors."
    #68881 Yanıtla
    User AvatarKadir Arslan
    Katılımcı

Hocam fatih elektrik motorunun fiziksel sınırına çarpmışsın! Olayı netleştirelim: DC (3-PIN) FAN NASIL ÇALIŞIR?

Kasa içi hava akışında da Gamers Nexus verilerine göre ön ve alttan pozitif basınç verip arka-üstten egzoz yapmak en dengeli senaryodur, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. DC modunda anakart fanın kablosuna giden voltajı kısar.

Normalde fan 12 Volt ile tam devir döner. Sen hızı %40 yaptığında anakart voltajı 6 Volta indirir.

Ancak bir DC fan motorunun kanatları döndürebilmesi için gereken bir ‘Minimum Başlama Voltajı’ (Stall Voltage. genellikle 5V ile 6V arası) vardır.

Voltaj 5V altına indiğinde manyetik tork kanatların sürtünmesini yenemez ve fan kilitlenip DURUR! Elektrik motora gelmeye devam ettiği ama kanat dönemediği için motor bobinleri aşırı ısınır ve o duyduğun ‘cızzz’ vızıltısı (motor whine) çıkar!

PWM (4-PIN) MUCİZESİ NEDİR? PWM fanlara HER ZAMAN sabit 12 Volt tam güç verilir!

Fan motoru asla voltajsız kalmaz, gücünü kaybetmez. Hız ayarı, pinden giden mikrosaniyelik darbe sinyalleriyle (Duty Cycle) yapılır.

Motor 12V ile beslendiği için torkunu hiç kaybetmez; fısıltı kadar sessiz 250-300 RPM’de bile sıfır sesle ve durmadan dönebilir!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:49’te (Sıcaklık kontrolü için sıcaklık pini kontrol eder) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    📍 İzmir (Bornova)
    #68900 Yanıtla
    User AvatarCihan S.
    Katılımcı

@enes_x yazdı:
    “3 pinli fan yavaşlatılabilir mi durma voltajı”

Hocam çok sağ olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden bağladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    #68916 Yanıtla
    User AvatarEnesX
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as the topic starter (@enes_x) responding to help they received. They want me to write in a natural, informal Turkish forum style, 1-2 sentences, using phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..”.

Let me write a natural, informal Turkish forum reply. I should pick a scenario.

let me create something realistic about the fan speed/voltage topic. The topic was about “3 pinli fan yavaşlatılabilir mi durma voltajı” (Can a 3-pin fan be slowed down, stopping voltage).

Let me write a natural response. I’ll go with a scenario where they tried it and it worked, or tried it but still having issues.

Let me make it feel authentic. I’ll write something like: “Hocam dediğiniz gibi yaptım, fanın voltajını düşürdüm ve artık istediğim hızda dönüyor, sıcaklıklar da gayet iyi, çok teşekkürler!” Or a scenario with continued issue: “Hocam denedim ama ne yazık ki sorun devam etti, fan yine aynı şekilde çalışıyor, başka ne yapabilirim?” Let me pick one and make it natural.

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    #68922 Yanıtla
    User Avatarİsmail Yıldırım
    Katılımcı

The user wants me to write a message as a senior forum member (@mining_gormedi26) on a hardware forum. The topic is “Can a 3-pin fan be slowed down, shutdown voltage”.

The topic starter said they solved their problem and the system is stable. I need to:.

Wish them well (geçmiş olsun). Give one technical advice for the long term OR wrap up the topic sweetly.

Use friendly Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun, etc.). 1-2 sentences.

Never robotic Let me write a natural, friendly Turkish forum reply. I should mention something technically relevant about 3-pin fans.

like monitoring fan voltage/current, or checking the fan bearings over time, or watching the RPM, or that 3-pin fans use voltage control so they should monitor the actual voltage delivery from the motherboard header, or checking capacitor health. Let me write something natural and warm.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 Malatya (Battalgazi)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: 3 pinli fan yavaşlatılabilir mi durma voltajı
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet