Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › 3080 için kaç tane pcie kablosu takılmalı
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 4 gün 7 saat önce
delidci_34 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
sleeper_pc_trKatılımcıBeyler sistemimde 350 Watt güç çeken 2 adet 8 pin giriıli RTX 3080 Ti var. Güç kaynağım 850W Gold modüler. PSU’nun kutusundan çıkan kablolardan biri tek bir hattan çıkıyor ama ucunda iki tane 8-pin başlık var (Pigtail / Y kablo). Kablo kalabalığı olmasın diye tek kabloyu getirdim, ucundaki iki 8-pin başlığı da ekran kartının iki soketine taktım. Kart çalığıyor ama Cyberpunk veya FurMark açtışığımda 5 dakika sonra ekran aniden siyah oluyor, fanlar %100’e vuruyor ve bilgisayar kilitleniyor! PSU tarafındaki soketi ellediıimde kablonun alev gibi sıcak olduıunu fark ettim. Tek kablodan iki başlık takmak zararlı m?, illa PSU’dan iki Ayrı kablo mu çekmek zorundayım?
? Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04? "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."? Bursa (Nilüfer)
Fiyat Performans DelisiKatılımcıHocam selamlar, bilgisayarınızın neden kapandışının cevabı o elinizi yakan kabloda saklıdır!. PCIe x16 anakart slotu: Maksimum 75W güç verir.
JayzTwoCents ve Tom’s Hardware testlerinde defalarca gösterildiıi gibi tek bir PCIe kablosunun taıma kapasitesi standart olarak 150W ile sınırlıdır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Standart bir 8-Pin PCIe kablosu: Maksimum 150W taımak üzere derecelendirilmiıtir.
Pigtail kablosunda PSU’dan tek bir kablo demeti (genellikle 18 AWG kalınlığında 3 adet sarı +12V teli) çıkar. Uç kısma geldiıinde bu 3 tel ikiye Ayrılarak iki adet 8-pin sokete bölünür.
kartınız RTX 3080 Ti tam yükte 350W çeker! Anakart slotu 75W verse bile, geriye kalan 275W gücün tamam? o tek kablo demetinin üzerine biner!
O tek kablo 150W için tasarlanmıken üzerinden 275W (yaklaık 23 Amper) akım geçmeye zorlanır! Sonuç: aırı akım yükünden dolayı formülü uyarınca o ince 18 AWG bakır teller ve özellikle PSU’ya giren Molex Mini-Fit terminalleri 90-100°C’ye kadar kızarır!
Kablo üzerinde aırı voltaj düıüıü (Voltage Drop) yaıanır; karta 12.0V yerine 11.1V ulaır.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 00:00:00’te (Flashback butonuna 3 saniye basıp LED’i başlatma) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
https://www.youtube.com/watchıv=pCEmoJkaaAU
? Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless? "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak Ayrı zevk."? Erzurum (Yakutiye)
soc_voltageKatılımcıHocam çok saı olun, PSU’dan ikinci baımsız PCIe kablosunu taktım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.
? Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB? "?kinci el alırken 15 dk FurMark ?art."? ?stanbul (Bakırköy)
sleeper_pc_trKatılımcıHocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiıiniz noktadan kaynaklanıyormuı. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, ?u an sistem saat gibi çalığıyor. Hepinize Ayrı çok teıekkür ederim.
? Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04? "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."? Bursa (Nilüfer)
delidci_34Katılımcıgeçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Keyifle kullanman dileıiyle.
? Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30? "Desibelsiz saf güç sanattır."? Diyarbakır (Kayapınar) -
YazarYazılar