4 pin PWM vs 3 pin DC fan farkı nedir, 3 pin fan anakartta hız ayarı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › 4 pin PWM vs 3 pin DC fan farkı nedir, 3 pin fan anakartta hız ayarı

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59873 Yanıtla
    Tornavida Kaybi46
    Katılımcı

Hocam anakart BIOS’unda fan ayarında ‘PWM Mode’ ve ‘DC Mode’ seçenekleri var. 3-pin fanı PWM moduna alırsam ne olurı

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    💬 "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    #59882 Yanıtla
    BerkeA
    Katılımcı

@tornavida_kaybi46 yazdı:
    “4 pin PWM vs 3 pin DC fan farkı nedir, 3 pin fan anakartta hız ayarı”

Dostum bilgisayar fanlarının arkasındaki o pinin sihrini ve neden 3-pin fanların yavaşlatılınca durduğunu en net elektrik prensipleriyle anlatalım: 3-Pin Fan (DC Voltaj Kontrolü) Nasıl Çalışırı: 3-pin fanlarda sadece Toprak, Voltaj ve Takometre (hız sayacı) vardır. Anakart bu fanı yavaşlatmak istediğinde, fana giden ana besleme voltajını kısar!

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Örneğin tam hızda 12 Volt verirken, hızı düşürmek için voltajı 7 Volt’a veya 5 Volt’a indirir.

Büyük Kusur: Elektrik motorları dönmek için manyetik torka ihtiyaç duyar. Voltaj 5V’un altına indiğinde motorun torku (itme gücü) sıfıra yaklaşır; fanın kendi yatağındaki sürtünmeyi bile yenemez hale gelir ve fan ‘STALL’ moduna girerek tamamen durur!

Motor bobinleri elektrik aldığı halde dönemediği için ısınır ve inleme sesi çıkarır! Bu yüzden 3-pin fanları asla %40 devrin (yaklaşık 800 RPM’in) altına indiremezsin.

4-Pin PWM (Pulse Width Modulation) Mucizesi: 4-pin fanda ise fana DAİMA VE KESİNTİSİZ TAM 12 VOLT elektrik gider! Motor torkunu ASLA kaybetmez!

Peki fan nasıl yavaşları: İşte o MAVİ PİN devreye girer!

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    💬 "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    📍 İstanbul (Maltepe)
    #59892 Yanıtla
    Cem90
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, BIOS’tan voltaj ve profil ayarlarını dediğiniz gibi güncelledim. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    💬 "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    📍 Trabzon (Ortahisar)
    #59899 Yanıtla
    Tornavida Kaybi46
    Katılımcı

Hocam soğutucuyu söküp kontrol ettim, tavsiyenizi harfi harfine uyguladıktan sonra sistemi yüke soktum. Sıcaklıklar tamamen normale döndü, çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    💬 "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    #59916 Yanıtla
    Serdar01
    Katılımcı

@tornavida_kaybi46 yazdı:
    “4 pin PWM vs 3 pin DC fan farkı nedir, 3 pin fan anakartta hız ayarı”

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Fan eğrisini de optimize edersen kafan rahat eder.

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    💬 "Uptime: 450 days, 12 hours."
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    #59926 Yanıtla
    Osmantr
    Katılımcı

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    💬 "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    📍 Sivas (Merkez)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: 4 pin PWM vs 3 pin DC fan farkı nedir, 3 pin fan anakartta hız ayarı
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT