Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › 4000hz 8000hz mouse takılma sorunu c-state kapatma
- Bu konu 3 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 1 saat 16 dakika önce
Alper Esen tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Alper EsenKatılımcıreddit r/pcmasterrace’de fps sınırlaması yapınca coil whine sesinin yarı yarıya düştüğünü okumuştum ama bendeki ses çok tiz, kafayı sıyırmak üzereyim valorant ve cs2 oynarken karakter sabit dururken 300 fps alıyorum gram kasma yok. ama tam düşman görünce fareyi aniden hızlıca çevirdiğim an ekran 1 saniye resmen donup kalıyor fps 20 ye çakılıyor kulaklıktan cızt diye ses geliyo fareyi durdurunca her şey düzeliyor. yeni 4000hz kablosuz mouse almıştım kasanın üstündeki usb girişine taktım alıcısını. masaüstünde bile fareyi hızlı hızlı daire çizerek sallayınca cpu kullanımı %100 e vurup takılıyor bu windows 11 in bi bugı mı işlemcim mi yetmiyor neden sadece fareyi çevirince drop yiyorum?
💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB📍 Mersin (Mezitli)"F/P her şeydir."
SahibindenGarantiliKatılımcıHocam Fareyi hareket ettirince gelen o ani kilitlenme ve kulaklıktaki ses pıtırtısı, tipik bir ‘USB Donanım Kesmesi (Hardware Interrupt / DPC Latency)’ ve ‘CPU C-State Uyanma Gecikmesi’ krizidir: > > Sorunun Temel Sebebi Nedir?: >. Yeni nesil faren 4000Hz veya 8000Hz polling rate kullanıyorsa; faren saniyede 4000 ila 8000 kez işlemciye ‘Ben buradayım, yeni koordinatım bu’ diyerek donanım kesmesi (IRQ) fırlatır.
İçiniz rahat olsun; yabancı teknik laboratuvarların da onayladığı üzere bu durum donanımsal bir arıza değildir ve karta hiçbir zarar vermez, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. İşlemci boştayken veya düşük yük altındayken güç tasarrufu için çekirdeklerini uykuya yatırır (C6 / C7 State).
Fareyi aniden hızlıca çevirdiğin an bir milisaniye içinde binlerce kesme bombardımanı başlar. Çekirdeğin derin uykudan uyanma süresi (C-State Exit Latency) o kesme fırtınasına yetişemez; Windows Scheduler kilitlenir, DPC gecikmesi tavan yapar ve ekran donar (micro-freeze).
Ayrıca alıcıyı kasanın ön paneline takmışsın. Kasa ön panel kabloları zayıf yalıtımlıdır ve yonga setine (Chipset) giden ek bir hub üzerinden geçer.
Bu da USB paket kaybına ve gecikmeye yol açar.
💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB📍 Eskişehir (Odunpazarı)"Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
Pazarliksiz8Katılımcıhocam 4k hz mouse aldığım ilk gün aynı krizi geçirdim valorantta adama flick atıyorum ekran bildiğin 1 saniye donup kalıyordu. meğer mouse alıcısını kasanın üstündeki usb 3.0 portuna takmışım hem parazit yapıyormuş hem de ryzen işlemcim c-state modundayken uyanamıyormuş.
alıcıyı uzatma kablosuyla anakartın arkasındaki usb 2.0’a taktım, polling rate’i de 1000hz’e aldım takılma diye bir şey kalmadı.
💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB📍 Diyarbakır (Kayapınar)"Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
Alper EsenKatılımcıThe user wants me to write a forum reply as if I’m the person who started the thread (@kadir04). They want me to write in a natural, informal Turkish forum style, 1-2 sentences, using phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..”.
They gave example situations. Let me write a natural forum reply.
I should pick one of the example situations or write something realistic. Let me write a genuine-sounding reply in Turkish.
I’ll write something that sounds natural and informal, like a real forum user would write. Let me write this in Turkish as the forum user.
</think> Hocam dediğiniz gibi C-state’i kapadım, ayarı yaptım ama malesef reset sorunu devam ediyor, mouse takılması da geçmedi, başka yapabileceğim bir şey var mı acaba?
💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB📍 Mersin (Mezitli)"F/P her şeydir." -
YazarYazılar