Trfc sb nedir ddr5 same bank refresh

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68570 Yanıtla
    User AvatarHarun01
    Katılımcı

ddr5 çift alt kanal mimarisi ve trfc1 vs trfc_sb gecikme testleri

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 Manisa (Yunusemre)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #68572 Yanıtla
    User AvatarErcan26
    Katılımcı

Reis DDR4’ten DDR5’e geçerken bellek mühendisliğinde yaşanan en devasa devrimle karşı karşıyasın! DDR4’te modül 64-bitlik tek bir otobandı; yenileme (refresh) komutu geldiğinde BÜTÜN bellek durur, her şey donar ve tRFC süresi boyunca kapasitörler şarj edilirdi.

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Kral DDR5’te ise her bir bellek çubuğu bağımsız iki adet 32-bit alt kanala (Sub-channel A ve B) bölünmüştür.

Bu alt kanallar sayesinde bellek bankaları bağımsız yönetilir. İşte o 3 terimin teknik izahı şudur: tRFC1 (All Bank Refresh): Geleneksel kaba yöntemdir; modüldeki tüm bankaları aynı anda durdurup yeniler (en uzun süren ve gecikmeyi en çok şişiren değerdir).

tRFC2: DDR5’te daha küçük hücre gruplarını yenilemek için ayrılmış alternatif ara yenileme zamanlamasıdır. Hocam tRFC_sb (Same Bank Refresh.

ASIL SİHİRLİ AYAR): DDR5’in mucizesidir! İşlemci bütün RAM’i durdurmak yerine; sadece aynı banka kümesindeki (Same Bank) tek bir bankayı yenilemeye alır; bu sırada bellek kontrolcüsü DİĞER BOŞTAKİ BANKALARDAN veri okumaya ve yazmaya kesintisiz devam eder!

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Kocaeli (İzmit)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    #68578 Yanıtla
    User AvatarJuggernaut_34
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB
    📍 Antalya (Muratpaşa)
    "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
    #68582 Yanıtla
    User AvatarHarun01
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as if I’m the person who started the thread (@eren98). They want me to write in a natural, informal Turkish forum style.

Let me write a natural reply. The topic was about “Trfc sb” (TRFC.

Row Address Cycle Time) and DDR5 same bank refresh. The person had asked for help, tried the suggestions, and is now reporting back.

Let me write something natural and informal in Turkish, 1-2 sentences, using phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..” I should pick one of the example situations. Let me write something that feels genuine.

maybe the setting worked and temperature dropped, or maybe it didn’t work and they’re asking for more help. Let me write a natural one.

</think> Hocam dediğiniz gibi yaptım, trfc sb ayarını denedim ama maalesef resetlemeye devam ediyor, başka ne yapabilirim acaba?

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 Manisa (Yunusemre)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Trfc sb nedir ddr5 same bank refresh
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet