aio pompa yüzde 100 mü çalışmalı sürekli

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › aio pompa yüzde 100 mü çalışmalı sürekli

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59948 Yanıtla
    Ahmet93
    Katılımcı

Arkadaşlar NZXT Kraken sıvı soğutma kullanıyorum. Kasanın fanlarını 800 RPM’e sabitledim kasa çok sessiz oldu ama sıvı soğutmanın pompasından hafif tiz bir vızıltı (2800 RPM sesi) geliyordu. Ben de NZXT CAM yazılımından pompa profilini ‘Silent’ yaptım ve pompa devrini %50’ye (yaklaşık 1400 RPM) çektim. Pompanın sesi tamamen kesildi oh be dedim. Ama oyuna girdiğimde felaket oldu! Fanlar son hızda döndüğü halde işlemci sıcaklığı aniden 92 dereceye fırladı ve radyatörden buz gibi hava çıkıyor! Pompa devrini %100’e alınca sıcaklık tekrar 68 dereceye düştü. Pompa niye fanlar gibi yavaşlatılamıyor, sürekli %100’de dönmek zorunda mıı

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    💬 "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    📍 Ankara (Yenimahalle)
    #59960 Yanıtla
    Ibrahim E.
    Katılımcı

Hocam serdar kardeşim yaşadığın durum akışkanlar mekaniğinin temel bir kuralıdır. Sıvı soğutma bloklarının bakır tabanında genişliği sadece 0.

Radyatörün üst haznesi mutlaka pompa bloğundan daha yukarıda kalmalıdır; aksi halde pompa çarkı hava emip vızıldamaya başlar ve ömrü kısalır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. 0.2 mm olan yüzlerce mikro kanatçık (Micro-fins) vardır.

İşlemcinin die alanından çıkan muazzam yoğunluktaki ısı (150-250W) bu minik kanatçıklara iletilir. Düşük Devirde Ne Olurı

Sen pompayı %50 devre (1400 RPM) düşürdüğünde sıvının debisi (Flow Rate) saatte 60 litreden 15 litreye çöker. Mikro kanatçıkların yüzeyindeki akış laminerleşir ve durgun bir sıcak sınır tabakası (Thermal Boundary Layer) oluşur.

Su o kadar yavaş akar ki, kanatçıkların arasındaki su molekülleri saniyeler içinde 80-90°C’ye ulaşarak doyar ve daha fazla ısı ememez hale gelir! Blok bölgesinde su adeta kaynar ama radyatöre gidemediği için radyatör petekleri buz gibi kalır.

İkinci Tehlike (Kavitasyon ve Aşınma): AIO pompaları minyatür santrifüj çarklara sahiptir. Düşük devirde tork kaybeder, akış direnci yüksek olan mikro kanatçıkları itemez ve çarkın arkasında mikro vakum kabarcıkları (Kavitasyon) oluşarak seramik yatağı bozar.

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_3328c903874a-2-1024×576.jpg[/img]
    (Referans: Soğutucu tabanındaki şeffaf koruma jelatini uyarısı)

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    💬 "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    📍 İzmir (Buca)
    #59970 Yanıtla
    Gokhan99
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    💬 "Uptime: 450 days, 12 hours."
    📍 Konya (Selçuklu)
    #59984 Yanıtla
    Ahmet93
    Katılımcı

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    💬 "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    📍 Ankara (Yenimahalle)
    #60001 Yanıtla
    Zenith
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.

💻 Sistem: Pentium III 1.4GHz Tualatin | Voodoo 5 5500 AGP | Sound Blaster AWE64 Gold | Windows 98 SE
    💬 "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
    📍 Sakarya (Serdivan)
    #60011 Yanıtla
    Gunslinger
    Katılımcı

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    💬 "ZFS pool scrub: 0 errors."
    📍 İstanbul (Bakırköy)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: aio pompa yüzde 100 mü çalışmalı sürekli
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT