aio pompası sürekli 100 de mi çalımalı

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58230 Yanıtla
    Kadir99
    Katılımcı

Sıvı soğutma pompamdan (AIO) hafif bir vınlama sesi geliyordu, BIOS’a girip AIO_PUMP başlığını DC moduna aldım ve voltajı %50’ye çektim ses kesildi. Ama 1 ay sonra pompadan kahve deıirmeni gibi tıkırtı ve sürtünme sesi gelmeye başladı ve işlemci boştayken 85 dereceye fırladı. Pompa neden bozulduı

? Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    ? "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak Ayrı zevk."
    ? ?zmir (Bornova)
    #58233 Yanıtla
    Alperen41
    Katılımcı

@kadir99 yazdı:
    “aio pompası sürekli 100 de mi çalımal?”

Hocam aIO Sıvı soğutma kullanıcılarının sessizlik uıruna yaptığı en ölümcül hatalardan biridir bu! Kasa fanları ile Sıvı soğutma pompaları tamamen farklı elektriksel ve mekanik prensiplerle çalışır.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandışı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Kasa fanlarını DC voltajla (örneıin 12V yerine 7V veya 5V vererek) yavaılatabilirsiniz çünkü havada dönen basit bir rotordur.

Ancak AIO Sıvı soğutma pompaları (Asetek, CoolIT vb.) ‘Hidrodinamik Seramik Yatakl?’ (Ceramic Shaft / Fluid Bearing) minyatür santrifüj motorlardır. Bu motorların yataında mekanik bilye yoktur; çark (impeller) sadece dönen suyun yarattığı hidrodinamik su yastığı (fluid film) üzerinde serbestçe süzülür!

Bu su yastışığının oluıabilmesi ve çarkın yataıa sürtünmeden dönebilmesi için pompanın kesintisiz tam 12 Volt gerilime ve belirli bir minimum merkezkaç devrine (genellikle en az 2200-2800 RPM) ihtiyacı vardır. Sen BIOS’tan DC moda alıp voltajı 6-7 Volta düıürdüıünde; Motorun torku çöker, çark sudaki sürtünme direncini yenemez ve yalpalamaya başlar.

Seramik mil su yastışığını kaybederek yatak yuvasına fiziksel olarak sürtünür (kuru sürtünme / dry rubbing); seramik yüzey aınır, ufalanır ve o kahve deıirmeni tıkırtısı başlar!

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_3328c903874a-2-1024×576.jpg[/img]
    (Referans: soğutucu tabanındaki ?effaf koruma jelatini uyarıs?)

? Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    ? "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    ? Denizli (Pamukkale)
    #58239 Yanıtla
    Volkan A.
    Katılımcı

@kadir99 yazdı:
    “aio pompası sürekli 100 de mi çalımal?”

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    ? Denizli (Pamukkale)
    #58246 Yanıtla
    Kadir99
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiıiniz noktadan kaynaklanıyormuı. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, ?u an sistem saat gibi çalığıyor. Hepinize Ayrı çok teıekkür ederim.

? "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak Ayrı zevk."
    ? ?zmir (Bornova)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: aio pompası sürekli 100 de mi çalımalı
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT