- Bu konu 3 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 4 gün 23 saat önce tarafından güncellenmiştir.
Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › aio pompası sürekli 100 de mi çalımalı
Sıvı soğutma pompamdan (AIO) hafif bir vınlama sesi geliyordu, BIOS’a girip AIO_PUMP başlığını DC moduna aldım ve voltajı %50’ye çektim ses kesildi. Ama 1 ay sonra pompadan kahve deıirmeni gibi tıkırtı ve sürtünme sesi gelmeye başladı ve işlemci boştayken 85 dereceye fırladı. Pompa neden bozulduı
@kadir99 yazdı:
“aio pompası sürekli 100 de mi çalımal?”
Hocam aIO Sıvı soğutma kullanıcılarının sessizlik uıruna yaptığı en ölümcül hatalardan biridir bu! Kasa fanları ile Sıvı soğutma pompaları tamamen farklı elektriksel ve mekanik prensiplerle çalışır.
Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandışı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Kasa fanlarını DC voltajla (örneıin 12V yerine 7V veya 5V vererek) yavaılatabilirsiniz çünkü havada dönen basit bir rotordur.
Ancak AIO Sıvı soğutma pompaları (Asetek, CoolIT vb.) ‘Hidrodinamik Seramik Yatakl?’ (Ceramic Shaft / Fluid Bearing) minyatür santrifüj motorlardır. Bu motorların yataında mekanik bilye yoktur; çark (impeller) sadece dönen suyun yarattığı hidrodinamik su yastığı (fluid film) üzerinde serbestçe süzülür!
Bu su yastışığının oluıabilmesi ve çarkın yataıa sürtünmeden dönebilmesi için pompanın kesintisiz tam 12 Volt gerilime ve belirli bir minimum merkezkaç devrine (genellikle en az 2200-2800 RPM) ihtiyacı vardır. Sen BIOS’tan DC moda alıp voltajı 6-7 Volta düıürdüıünde; Motorun torku çöker, çark sudaki sürtünme direncini yenemez ve yalpalamaya başlar.
Seramik mil su yastışığını kaybederek yatak yuvasına fiziksel olarak sürtünür (kuru sürtünme / dry rubbing); seramik yüzey aınır, ufalanır ve o kahve deıirmeni tıkırtısı başlar!
[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_3328c903874a-2-1024×576.jpg[/img]
(Referans: soğutucu tabanındaki ?effaf koruma jelatini uyarıs?)
@kadir99 yazdı:
“aio pompası sürekli 100 de mi çalımal?”
Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.
Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiıiniz noktadan kaynaklanıyormuı. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, ?u an sistem saat gibi çalığıyor. Hepinize Ayrı çok teıekkür ederim.
Bu platformda yer alan içerik ve haberlerin telif hakları saklı tutulmamakta olup kamuya ve halka açıktır; kaynak gösterilerek paylaşılabilir. Yayınlanan haberlerin önemli bir kısmı halka açık yerli ve yabancı basın/haber kaynaklarından derlenmektedir; bu kaynaklardan aktarılan içerik, veri ve iddiaların doğruluğuna ilişkin hukuki ve cezai sorumluluk kaynak kuruluşlara ait olup platformumuz tarafından herhangi bir sorumluluk üstlenilmemektedir. Üçüncü taraf görsel, logo ve açık lisanslı malzemeler kendi kaynak ve lisans koşullarına tabidir.
Sitemizde yayınlanmasını istediğiniz özgün haber, makale ve basın bültenlerinizi veya içerik bildirimlerinizi iletmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz:
İletişim & Haber / Makale Gönderimi: info@sayarbilgi.com