Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Aio radyatör su borusu delinmesi tamir edilir mi
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 1 saat 13 dakika önce
ErkanM tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
PhoenixKatılımcıarkadaşlar dün sıvı soğutmayı kasaya monte ediyordum. fanları radyatöre vidalarken vida biraz zorlandı bende tornavidayla sonuna kadar abanıp sıktım çıt diye bir ses geldi. az önce kasayı açtım radyatörün vida deliğinin altından pıs pıs diye yeşil sıvı damlıyor ekran kartının üstüne akmış. pc yi hemen fişten çektim radyatör delindi mi tamir olur mu kart yanmış mıdır
💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS📍 İzmir (Buca)"Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
Eclipse_99Katılımcı@phoenix yazdı:
“Aio radyatör su borusu delinmesi tamir edilir mi”Kardeşim hemen ELEKTRİĞİ KESTİYSEN ASLA VE ASLA PC’Yİ ÇALIŞTIRMA! PC montajında yapılabilecek en korkunç kazalardan birine denk gelmişsin.
Gamers Nexus verilerine göre en ideal montaj konumu radyatörü kasanın üst paneline (tavana) egzoz olarak yerleştirmektir, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Radyatör anatomisini ve yapılacak acil müdahaleyi anlatıyorum: Kanatçık (Fin) Ezilmesi vs Kanal (Tube/Channel) Delinmesi:.
Radyatörün içindeki o zikzaklı ince alüminyum teller sadece havayı dağıtan kanatçıklardır (fins). Vidanın ucu bu telleri ezdiyse KORKMA, orada su yoktur, hiçbir şey olmaz.
ASIL TEHLİKE: O kanatçıkların arasından geçen dik, yassı borular sıvı kanallarıdır (cooling channels)! Ucuz radyatörlerde vida deliklerinin altında koruyucu çelik bariyer (Screw Shield) bulunmaz!.
Kutu içinden çıkan 30mm’lik uzun fan vidasını, araya fan koymadan doğrudan radyatörü kasaya sabitlemek için kullandıysan veya vidayı ölümüne sıktıysan; vidanın ucu o alüminyum su borusunu matkap gibi deler geçer! Pompa çalıştığı an oluşan basınçla sıvı dışarı fışkırır!
Delinen AIO Radyatörü Tamir Olur mu?. kesinlikle HAYIR!
AIO (Kapalı Devre) radyatörleri alüminyumdur, fabrikada basınçla mühürlenmiştir. Ne japon yapıştırıcısı ne silikon o glikol bazlı sıvının basıncına dayanamaz!
O sıvı soğutma artık ÇÖPTÜR, yenisini alacaksın! Ekran Kartını Kurtarma Operasyonu (HAYATİ):.
[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_3328c903874a-2-1024×576.jpg[/img]
(Referans: Soğutucu tabanındaki şeffaf koruma jelatini uyarısı)💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa📍 Adana (Seyhan)"Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
İhsan K.KatılımcıDostum aynı haltı ben yedim. Kasa fanını radyatöre takarken fanı aradan çıkarıp uzun vidayı radyatöre sıktım, vida kanalı deldi.
Oyundayken ekran kartımın sırtına foşur su aktı, ekran gitti! Kartı hemen söküp IPA ile temizledim kuruttum kart kurtuldu ama 3000 liralık sıvı soğutma çöp oldu.
Vidaları asla zorlamayın, vida boylarına dikkat edin.
💻 Sistem: Pentium III 1.4GHz Tualatin | Voodoo 5 5500 AGP | Sound Blaster AWE64 Gold | Windows 98 SE📍 Zonguldak (Merkez)"Lehim erir, devre susmaz."
PhoenixKatılımcıThe user wants me to write a forum reply as if I’m @phoenix, who asked about repairing a punctured AIO radiator water tube. I need to write 1-2 sentences in casual, natural Turkish forum language, mentioning that I tried their suggestions and what the result was.
Let me write something natural and casual. I’ll pick a scenario.
let me make it realistic. AIO radiator tube repair is often a temporary fix with epoxy/glue, and it’s generally not recommended long-term.
Let me write something where they tried the fix. I’ll write it in a friendly, casual Turkish forum style.
</think> Hocam denedim dediğiniz gibi, silikonla ve özel yapıştırıcıyla o deliği iyice temizleyip kapattım, üstüne de su geçirmez bant sardım. Şimdilik sızdırmadı ve sıcaklıklar normal görünüyor, 1-2 gün daha izleyeyim, olmazsa artık yeni radiator almayı düşünüyorum çünkü kalıcı çözüm olmadığını biliyorum. Teşekkürler yardımcı olduğunuz için.
💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS📍 İzmir (Buca)"Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
ErkanMKatılımcı@phoenix yazdı:
“Aio radyatör su borusu delinmesi tamir edilir mi”The user wants me to respond as a senior member of a hardware forum (@erkan_m) in Turkish. The topic is about fixing a punctured AIO radiator water tube.
The thread starter says they solved the problem and the system is stable. I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give one technical tip for the long term OR end on a positive note Use casual Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun, etc.) Write 1-2 sentences Never be robotic Let me write a natural, warm response in Turkish forum style.
</think> Geçmiş olsun hocam, uğraşmışsındur o iş. Aklında bulunsun, delik tamiri uzun vadede her zaman risk taşır, ben yine de düzenli olarak soğutma sıvısının seviyesini ve sıcaklığını takip etmeni öneririm, aniden düşüş olursa erken fark edersin.
İstersen bir sonraki temizleme/sıvı değişiminde sistemi baştan doldurup havayı tamamen atmanı da unutma, stabilite için önemli. Hayırlı olsun, keyifle kullan! 🎉
💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB📍 Diyarbakır (Kayapınar)"Kasa kapağını açtım hava alsın diye." -
YazarYazılar