anakart 99 kodu veriyor siyah ekran

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56182 Yanıtla
    Valkyr
    Katılımcı

Selamlar herkese, kenara nostalji olsun diye bir Windows 98 retro oyun kasası topluyorum. Bilgisayar açılırken ekranda ’99’ yazıp kalıyor, klavye ve fareye ışık gelmiyor. BIOS ekranına bile giremiyorum.

#56222 Yanıtla

Hocam o anakartın üzerindeki iki haneli LED ekran (Post Code / Q-Code), bir donanımcının elindeki en güçlü teıhis cihazıdır! Anakartın BIOS’u bilgisayarı açarken parçaları tek denetler (POST aıamas?).

Bir parçada sorun çıkarsa o parçanın iki haneli kodunu ekrana çakar ve durur. Bahsettiıin en meıhur 3 kritik kodu ve çözümlerini adım masaya yatıralım:

#56230 Yanıtla
    Tarik1903
    Katılımcı

@valkyr yazdı:
    “anakart 99 kodu veriyor siyah ekran”

Kullanıcıların en çok korktuğu koddur. Anlamı: ‘Sokette RAM takılı olduğunu göremiyorum!’ Teşhis ve Çözüm: İlk olarak RAM’leri sök.

Sadece TEK bir RAM modülünü al ve anakartın 2. slotuna (A2) tak.

Yuvanın iki ucuna da parmaklarınla aynı anda basarak ‘çat’ diye iki tırnağın da kilitlendiğinden emin ol (DDR5 yuvaları çok serttir, oturdu sansan bile tam basmamış olabilir). Asıl Gizli Suçlu: Kule tipi veya sıvı soğutucu montaj vidalarını bir tarafı aşırı sıkıp diğer tarafı gevşek bıraktıysan; asimetrik montaj basıncı LGA işlemci soketini mikron düzeyinde büker!

İşlemcinin bellek kontrolcüsünden (IMC) RAM yuvasına giden sinyal pinleri havada kalır ve sistem ’55’ koduna kilitlenir! Soğutucu vidalarını eşit torkla gevşetip tekrar dene.

#56241 Yanıtla
    Valkyr
    Katılımcı

Söylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde hallettim.

Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: anakart 99 kodu veriyor siyah ekran konusundaki #56222 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini