Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Anakart LGA Soket Pinleri Arasına Termal Macun Taşması ve .9 Saf IPA
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 34 dakika önce
EskiUye_2004 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Kadir ArslanKatılımcıAnakart işlemci soketine macun kaçarsa ne olur? LGA soket pinleri termal macundan nasıl temizlenir?
💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980📍 İzmir (Bornova)"ZFS pool scrub: 0 errors."
ptm7950_pad_34Katılımcı@rifat58 yazdı:
“Anakart LGA Soket Pinleri Arasına Termal Macun Taşması ve %99.9 Saf IPA”Hocam elindeki o pamuklu çubuğu ve fırçayı DERHAL yere bırak, sakın o pinlere bir şey sürtme! LGA soket pinleri saç telinden 10 kat daha incedir; en ufak bir pamuk lifi veya fırça kılı o pini ters yöne büktüğü an anakart hurdaya çıkar!
Honeywell PTM7950 gibi 45°C üzerinde faz değiştirerek sıvılaşan pedler mikroskobik pürüzleri tamamen doldurur ve kuruma yapmaz, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Sorunun sebebi şudur: Normal gri termal macunlar elektriği iletmez (dielektrik yalıtkandır).
O macun pini ile işlemcinin altındaki altın temas noktasının arasına mikroskobik bir katman gibi girdiğinde, işlemcinin bellek kontrolcüsü o pinden sinyal alamaz (temassızlık olur); bu yüzden RAM’in biri kaybolur! Doğru ve sıfır hasarlı cerrahi temizlik yöntemi şudur: Eczaneden veya internetten ‘%99.9 Saf İzopropil Alkol’ (IPA) alacaksın (sakın kolonya veya tiner kullanma!).
Bir şırıngaya alkolü doldur, o macunlu pinlerin üstüne 1-2 santim mesafeden alkolü basınçla püskürt (banyo yaptır)! Alkol macunu anında çözecek ve pinlerin arasından akıp gidecektir.
Kesinlikle bir şeyle silme; uzaktan bir fön makinesinin SOĞUK hava moduyla üfle ve 20 dakika kurumasını bekle.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:31’te (CPU散热器上的热管应用) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: i3-12100F | H610M | GTX 1660 Super | 16GB DDR4 3200 | Kioxia Exceria 500GB📍 İstanbul (Beylikdüzü)"Stok fanla yola devam."
copper_shim_06Katılımcı@rifat58 yazdı:
“Anakart LGA Soket Pinleri Arasına Termal Macun Taşması ve %99.9 Saf IPA”Hocam çok sağ olun, macun yenilemesini ve montajı dediğiniz gibi tekrarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB📍 İzmir (Bornova)"10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
Kadir ArslanKatılımcıHocam çok teşekkürler, akşam sistemi açıp tavsiyenizi uyguladım. Sıcaklıklar tamamen makul seviyeye indi, içim rahatladı valla.
💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980📍 İzmir (Bornova)"ZFS pool scrub: 0 errors."
Valkyr__trKatılımcıÇözüldüğüne çok sevindim hocam. Hazır soğutma oturmuşken kasa içi hava akışını da dengeli tutarsan uzun vadede sessiz sedasız kullanırsın.
💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition📍 Ankara (Yenimahalle)"Voodoo 5 efsanesi asla ölmez."
EskiUye_2004KatılımcıSorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.
💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB📍 Samsun (Atakum)"Öğrenci işi F/P canavarı." -
YazarYazılar