anakart q code 00 hatası nedir bilgisayar açılmıyor

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › İşlemciler (CPU) › anakart q code 00 hatası nedir bilgisayar açılmıyor

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #54849 Yanıtla
    Mavi Ekran Zede
    Katılımcı

Hocalarım AM5 sisteme termal macun yeniliyordum, Sıvı soğutma bloşu yapım?? çekerken işlemci soket kilidi kapalıyken yerinden çıktı. Geri taktım kilitledim ?imdi anakart 00 kodunda kalıyor. Soket pinleri mi koptuş

#54897 Yanıtla
    Onur007
    Katılımcı

Yasin geçmiş olsun. Anakart debug kodları arasında en korkutucu olanı ’00’ (bazı anakartlarda ‘FF’) kodudur. Çünkü diğer tüm kodlar (RAM hatası için 55, ekran kartı için 99/b2 vs.) anakartın işlemciyle konuştuğunu ve işlemcinin diğer donanımları test ederken hata bulduğunu gösterir. ANCAK ’00’ KODU ŞUDUR: Anakart mikrokodu elektrik açıldığı an işlemciye bir ‘Reset / Wakeup’ sinyali gönderir. Eğer işlemciden zerre kadar hayat belirtisi (voltaj geri bildirimi veya saat döngüsü) gelmezse kod tablosu ’00’da kilitlenir. Yani sistem POST sürecine dahiBaşlayamamiştir. EN OLASI 4Sebep ve test sirasi: Öncelikle EPS 8-Pin CPU Güç Kablosu: Anakartın sol üst köşesindeki 8-pin CPU güç girişini taktığından emin misinı Bazen kullanıcılar yanlışlıkla 8-pin PCIe (ekran kartı) kablosunu oraya zorlar veya hiç takmaz. VCore beslemesi gelmezse 00 verir. İkinci olarak Soket Pinleri Yamuk/Kopuk: Soğutucuyu ve işlemciyi hemen sök. Telefonunun flaşı ve büyüteciyle LGA1700 soketindeki altın pinlere 45 derecelik açıyla bak. Tek bir pin bile yamulduysa veya temas etmiyorsa işlemciye VCore/Ground gitmez ve 00 verir. Üçüncü olarak Soğutucu Montaj Basıncı: Soğutucuyu dengesiz veya aşırı sıktıysan işlemci PCB’si bükülüp pin temassızlığı yapar. Vidaları gevşetip elle hafif sıkarak dene. Son olarak da BIOS Flashback Yap: Bazen fabrika çıkışı BIOS sürümü 14. nesil mikrokodunu tanımaz. Anakart arkasındaki Flashback portuna FAT32 USB bellek takarak en güncel BIOS’u yaz. Eğer bunların hepsine rağmen kod anında 00 kalıyorsa işlemci silikonu ölüdür (Dead on Arrival) ya da anakartın VRM kontrolcüsü yanmıştır, garantiye yolla.

#55105 Yanıtla
    Burak16
    Katılımcı

@mavi_ekran_zede dedi ki:<br>”anakart q code 00 hatası nedir bilgisayar açılmıyor”

Hocam senin durumun maalesef net bir kullanıcı hatası vakası. Termal macun soıukken soğutucu çekildiıinde AM5 soketinin SMD plastik kilidi tırnakları kırar veya soketteki mikro yaylı pinleri yukarı çeker. Pinler yamulduşu için işlemci hiçbir hattı göremez ve anakart 00 verir. Sakın zorlayıp pinleri kırma, iyi bir anakart tamircisine mikroskop altında pin doırultma yaptıracaksın.

#55216 Yanıtla
    Mavi Ekran Zede
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiıiniz noktadan kaynaklanıyormuı. Gerekli müdahaleyi yapıp testleri çalıştırdım, ?u an değerler tamamen normale döndü ve sistem saat gibi çalığıyor. Hepinize Ayrı çok teıekkür ederim.

#55301 Yanıtla
    CyberKnight_06
    Katılımcı

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Benzer durumlarda montaj Vidalarının eıit sıkılması da çok kritik oluyor, aklında bulunsun.

#55363 Yanıtla
    Monitorsuz Kasa
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli oyunlar ve iyi forumlar dilerim.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: anakart q code 00 hatası nedir bilgisayar açılmıyor
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT