Anakart statik elektrik alma power supply kondansatör deşarjı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Anakart statik elektrik alma power supply kondansatör deşarjı

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69403 Yanıtla
    User AvatarMonitorsuz Kasa
    Katılımcı

psu fişini çekip powera basınca fanlar 1 saniye dönüp sönüyor neden olur

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 İstanbul (Bakırköy)
    "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    #69405 Yanıtla
    User AvatarBurak Y.
    Katılımcı

@monitorsuz_kasa yazdı:
    “Anakart statik elektrik alma power supply kondansatör deşarjı”

Hocam Yaşadığınız durum, donanım dünyasında en sık rastlanan ve genellikle hiçbir parça arızası gerektirmeyen ‘Artık Elektrik Kilitlenmesi’ (Residual Power / Latch-off State) vakasıdır: > > Fiziksel ve Devresel Arka Plan (Neden Olur?): >. Bilgisayar güç kaynakları (PSU) ve anakartlar, yüksek voltajı doğrultmak ve akımı filtrelemek için onlarca elektrolitik ve katı kapasitör (kondansatör) kullanır.

Gamers Nexus ve Der8auer testlerinde belirtildiği gibi modern işlemciler TJMax sınırına kadar agresif boost uygular, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Şebekedeki anlık voltaj sıçramaları (spike), evdeki topraklama hattının yetersiz olması, statik halı/kıyafet kaynaklı elektrostatik deşarj (ESD) veya ani elektrik kesintileri sırasında PSU’nun ve anakart PWM kontrolcüsünün koruma devreleri (OVP.

Aşırı Gerilim, SCP. Kısa Devre Koruması) devreye girer.

Kondansatörlerde kalan mikro seviyedeki artık gerilim, koruma mantık devresini ‘Kilitli’ (Latch-off) konumda tutar. Anakart, sistemde hâlâ tehlikeli bir gerilim dalgası olduğunu sanarak kasanın güç düğmesinden gelen ‘PWR_SW’ (açılma) sinyalini bloklar.

Fanların sadece çeyrek tur dönüp durması bu koruma tetiklemesidir. > > Statik / Artık Elektrik Boşaltma (Hard Reset / Power Drain) Nasıl Yapılır?: >.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:22’te (Ekran kartını kapatır veya açar) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    📍 İzmir (Konak)
    "Voodoo 5 efsanesi asla ölmez."
    #69412 Yanıtla
    User AvatarKadir Demir
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB
    📍 Denizli (Pamukkale)
    "Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
    #69417 Yanıtla
    User AvatarMonitorsuz Kasa
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as the thread starter (@monitorsuz_kasa) responding to help they received. The topic was about motherboard static electricity and power supply capacitor discharge.

I need to write in casual, natural Turkish forum language, 1-2 sentences, starting with phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..”. It should sound natural and not robotic.

Let me write a natural, casual Turkish forum reply. I’ll pick a scenario.

let me create one that fits the topic (static electricity and capacitor discharge). I could do the “it worked, temperature dropped” scenario or the “I tried but reset continues, what else can I do” scenario.

Let me write something natural and warm. </think> Hocam dediğiniz gibi yaptım, önce fişi çekip power supply anahtarını kapatıp birkaç dakika bekledim, sonra tüm parçaları söüp tekrar taktim.

Maşallah artık o reset sorunu kalmadı, teşekkürler yardımlarınız için 🙏

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 İstanbul (Bakırköy)
    "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Anakart statik elektrik alma power supply kondansatör deşarjı
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

🌍 DİL SEÇİMİ 25 Dil
🔍