ATX 3.0 power excursion nedir, ekran kartı transient spikes ani güç

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › ATX 3.0 power excursion nedir, ekran kartı transient spikes ani güç

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56299 Yanıtla
    Vedat03
    Katılımcı

Selamlar arkadaşlar, sistemimde bilindik marka 850W 80+ Gold güç kaynağım var. RTX 4080 aldım taktım. FurMark yapıyorum saatlerce banamısın demiyor ama Cyberpunk veya Spider-Man oynarken ara sahnede veya patlama anında bilgisayar ‘çat’ diye sanki prizden çekilmiı gibi aniden kapanıyor ve kendini yeniden başlatıyor! 850W bu karta normalde yetmesi gerekmiyor mu, transient spike ve ATX 3.0 power excursion ile bu kapanmanın bağlantısı nedirı Sorun PSU’da m? yoksa ekran kartında m??

#56304 Yanıtla
    Quantum_34
    Katılımcı

Dostum yaşadığın bu esrarengiz kapanmanın adı donanım literatüründe Transient Power Spike (Mikrosaniyelik Ani Akım Sıçraması) ve buna bağlı olarak güç kaynağının aşırı akım korumasının (OCP/OPP) tetiklenmesidir! 850W PSU’nun ortalama güçte yetip de oyundaki ani bir sahnede sistemi kapatmasının arkasındaki elektriksel gerçeği anlatalım: 1) Eski ATX 2.4 Standardının Sınırı: Eski tip güç kaynakları, sistemin gücü yavaşça ve kararlı bir şekilde çekmesine göre tasarlanmıştır.

Eğer bir anlık akım çeken bileşen etiket gücünün %120-130’unu aşarsa, PSU içindeki koruma devresi ‘kısa devre var veya aşırı akım çekiliyor’ diyerek donanımı yakmamak için elektriği 1 milisaniyede keser. 2) Modern Ekran Kartlarının Canavarlığı: RTX 3080/3090 ve RTX 4080/4090 gibi yüksek mimarili kartlar, oyunda bir sahne değiştiğinde veya GPU Boost frekansı anlık fırladığında, sadece 100 mikrosaniye (0.0001 saniye) süresince etiket TDP’sinin tam 2 katı akım çeker!

Örneğin 320 Watt çeken bir RTX 4080, anlık olarak 650 Watt talep edebilir. Sistemdeki işlemciyle birleştiğinde toplam tüketim o 100 mikrosaniyede 950-1000 Watt’a fırlar!

3) ATX 3.0的标准ı Neyi Değiştirdiı: Intel’in çıkardığı yeni ATX 3.0 / 3.1 standardı, güç kaynaklarına şu zorunluluğu getirdi: ‘Bir PSU, etiket gücünün tam %200’üne (yani 850W bir PSU tam 1700 Watt’a) 100 mikrosaniye boyunca; %180’ine 1 milisaniye boyunca BANAMISIN DEMEDEN dayanmak zorundadır!’ ATX 3.0 PSU’ların içindeki giriş kapasitörleri ve filtre bobinleri bu devasa şok dalgalarını sünger gibi emer ve voltaj çökmeden kartı besler. Eski ATX 2.4 PSU’n ise ortalama güçte 500W görse bile o 100 mikrosaniyelik 1000W sıçramayı gördüğü anda OCP şalterini indirir!

Çözüm: 1) Bütçen varsa yerel ATX 3.0 / ATX 3.1 (12V-2×6 çıkışlı) bir PSU’ya geçmek. 2) Geçici çözüm olarak MSI Afterburner’dan ekran kartının Power Limit’ini %85-90’a çekmek veya hafif bir undervolt yapmak; bu işlem kartın tepe sıçramalarını törpüler ve kapanmayı anında engeller.

#56308 Yanıtla
    OrhanD
    Katılımcı

@vedat03 yazdı:
    “ATX 3.0 power excursion nedir, ekran kartı transient spikes ani güç”

Kanka tam olarak bu yüzden ATX 3.0 standardı icat edildi. RTX 3000 serisinde başladı bu dert, 4000 serisinde de devam ediyor.

Kart boştayken veya sabit FurMark testinde düzgün akım çeker ama oyunda kamerayı bir çevirirsin, anlık binlerce poligon yüklenir ve GPU 100 mikrosaniyeliıine deli gibi amper çeker. Eski nesil PSU’lar bu zıplamayı kısa devre sanıp kendini korumaya alır.

ATX 3.0 PSU’lar ise tam iki katı yüke dayanacak ?ekilde sertifikalandırılmıtır. Bütçen yoksa karta %10 undervolt yap, pik akımları düıürürsün ve kapanma kesilir.

#56313 Yanıtla
    Vedat03
    Katılımcı

Hocam sorun tam dediıiniz ayarlardanm??. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra FPS değerleri stabil hale geldi, elinize sağlık.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: ATX 3.0 power excursion nedir, ekran kartı transient spikes ani güç
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT