b650 anakart alırken katman sayısına bakılır m?

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › b650 anakart alırken katman sayısına bakılır m?

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57521 Yanıtla
    Invoker
    Katılımcı

Selamlar hocalarım, çok ilginç bir problemim var. 2x16GB 6400 MHz CL32 DDR5 RAM aldım. Benim anakartım giriı seviyesi B650M (6-layer PCB yazıyor sitesinde). İşlemcim Ryzen 7 7700X. 6400 MHz EXPO açtışığım an TestMem5 1. dakikada hata yaıdırıyor, oyunlar anında çöküyor. RAM’leri söktüm, arkadaımın ASUS ROG X670E Hero (8-layer PCB) anakartına taktık, onda da Aynı 7700X işlemci var. Onda 6400 MHz sıfır hata çalığıyor hatta 6600 MHz’e bile aırtabildik! RAM sağlam, işlemci sağlam. Anakartın katman sayısı RAM hızını bu kadar etkiler miı

#57524 Yanıtla
    Juggernaut__tr
    Katılımcı

Hocam mert tespitin harika, donanım mühendisliıinin en saf gerçeklerinden birini yakalamısın! DDR5 bellekler saniyede milyarlarca transfer (6000-7000 MT/s) yapar.

Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandışı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Bu kadar yüksek saat hızlarında o incecik bakır veri yolları birer minik radyo anteni gibi davranır ve etrafa manyetik parazit yayar!

??TE PCB KATMAN SAYISI BURADA DEVREYE GıRER: 6 Katmanlı (6-Layer) Ucuz Anakartlar: 6 katmanlı kartlarda yer dardır. Sinyal yolları birbirine çok yakın geçer.

Veri hatları ile güç hatları arasına yeterli kalınlıkta ‘Topraklama Kalkan?’ (Ground Shield Plane) yerleıtirilemez. Frekans 6000 MHz’in üzerine çıktışığında yan yana giden komşu veri hatları birbirine parazit fırlatır (Buna Crosstalk denir).

Veri bozulur, bellek kontrolcüsü CRC hatası alır ve sistem anında mavi ekran verir. 8 Katmanlı ve 10 Katmanlı (Server-Grade) Kaliteli Anakartlar: kartın içinde fazladan 2 veya 4 adet komple bakır toprak katmanı vardır!

Her veri hattı üstten ve alttan izole edilmiıtir. Sinyal pürüzsüz akar, parazit sıfırlanır.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 00:00:00’te (Video başlangıcı sırasında biraz zaman aldı ve birazlık yapmak için bir ?ey) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=Xcn_nvWGj7U

#57526 Yanıtla
    Phoenix
    Katılımcı

@invoker yazdı:
    “b650 anakart alırken katman sayısına bakılır m?”

Hocam çok saı olun, RAM etiketindeki seri numarasını kontrol edip zamanlamaları ayarladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57532 Yanıtla
    Invoker
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

#57540 Yanıtla
    Halil04
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

#57549 Yanıtla
    Selcuk10
    Katılımcı

@invoker yazdı:
    “b650 anakart alırken katman sayısına bakılır mı”

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: b650 anakart alırken katman sayısına bakılır m?
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini