Bağlantınız gizli değil hatası tarih saat yanlışlığı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › Bağlantınız gizli değil hatası tarih saat yanlışlığı

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #65116 Yanıtla
    User AvatarAhmet Yalçın
    Katılımcı

Selamlar gençler, anakartların Real-Time Clock (RTC) ve CMOS NVRAM hafızasını besleyen lityum CR2032 pilinin tükenişini, dijital SSL/TLS kriptografik sertifika geçerlilik pencerelerini ve 20 liralık kesin çözümü anlatıyorum.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Trabzon (Ortahisar)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    #65124 Yanıtla
    User AvatarValkyr
    Katılımcı

@cem90 yazdı:
    “Bağlantınız gizli değil hatası tarih saat yanlışlığı”

Hocam tarık evladım hiç panik yapma, dünyanın en kolay çözülen 20 liralık arızasıyla karşı karşıyasın! Olayın Sebebi: BIOS Pili (CR2032) Bitmiştir!

Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Anakartın üstünde madeni para büyüklüğünde yuvarlak parlak bir lityum pil vardır (CR2032.

3 Volt). Bilgisayarı prizden çektiğinde veya şalteri kapattığında, anakartın üzerindeki CMOS Hafızası (BIOS ayarlarını, XMP profilini saklayan bellek) ve RTC (Real-Time Clock / Gerçek Zamanlı Saat) bu pilden beslenir.

Bu pil yaklaşık 3 ile 5 yıl dayanır. Pilin voltajı 3.0V’tan 2.4V’un altına düştüğü anda hafıza silinir!

Bilgisayarı her açtığında anakart fabrika ayarlarına sıfırlanır, ‘CMOS Checksum Error’ verir ve saati anakartın fabrikadan çıktığı yıla (örneğin 2020’ye) geri atar. İnternet Neden Çöküyor (SSL / TLS Hatası)?

Dünyadaki tüm güvenli web siteleri (Google, bankalar, e-Devlet) SSL/TLS Güvenlik Sertifikası kullanır. Bu sertifikaların üzerinde matematiksel bir geçerlilik tarihi vardır (örneğin: ‘2024 Mart ile 2025 Mart arası geçerlidir’).

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:02’te (BIOS dosyasını yeniden adlandırıp USB’ye atma) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar
    📍 İstanbul (Maltepe)
    "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
    #65140 Yanıtla
    User AvatarBerkay E.
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, BIOS’tan voltaj ve profil ayarlarını dediğiniz gibi güncelledim. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    📍 Zonguldak (Merkez)
    "Voodoo 5 efsanesi asla ölmez."
    #65151 Yanıtla
    User AvatarAhmet Yalçın
    Katılımcı

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Trabzon (Ortahisar)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Bağlantınız gizli değil hatası tarih saat yanlışlığı konusundaki #65124 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet