Bilgisayarın fişini takınca şalter atıyor neden

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Bilgisayarın fişini takınca şalter atıyor neden

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69457 Yanıtla
    User AvatarKadir Acar
    Katılımcı

arkadaşlar 850w yeni psu aldım bilgisayar kapalıyken çoklu prizin anahtarını açtığım an evin odasındaki sigorta ‘çat’ diye atıyor. gidip sigortayı kaldırıyorum bilgisayar canavar gibi açılıyor oyunlarda hiç kapanmıyor ama prizi her kapatıp açtığımda şalter atıyor psu arızalı mı

💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    📍 Manisa (Yunusemre)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #69462 Yanıtla
    User Avatarİsmail Arslan
    Katılımcı

Hocam eğer sigortayı kaldırdıktan sonra bilgisayar açılıyor ve oyunlarda kapanmıyorsa güç kaynağın bozuk falan değildir usta! Yaşadığın olay elektrik mühendisliğinde çok ünlü bir durumdur: Inrush Current (İlk Kalkış / Ani Tepe Akımı).

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Mantığı şudur: Kaliteli 750W-1000W güç kaynaklarının giriş katında yüksek kapasiteli birincil (Bulk) kapasitörler (genelde 400V 470uF.

680uF Nippon Chemi-Con / Rubycon) bulunur. Bu kapasitörler tamamen boşken ilk kez elektriğe bağlandığı o 1 ila 5 milisaniyelik sürede sıfır direnç gibi davranır ve şebekeden anlık 40 ila 60 Amper tepe akımı çeker!

Kaliteli PSU’larda bunu sınırlamak için bir NTC Termistör ve Röle devresi vardır ama evin sigortası hızlı tipse yine de yakalanır. Neden Sigorta Atar?

(B Tipi vs C Tipi): Türkiye’deki evlerin çoğunda odalara B Tipi (Hızlı Karakterli. B10 veya B16) sigortalar takılır.

B tipi sigortalar anlık ani akım dalgalanmalarına tahammül edemez ve 3-5 katı akımda milisaniyede devreyi açar. Çözümler: Elektrikçini çağırıp odanın sigorta kutusundaki B16 tipi sigortayı, motor ve kapasitif yüklere toleranslı olan C16 (Gecikmeli / Yavaş Karakterli) kaliteli bir Siemens/Schneider sigortayla değiştirtmek.

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    📍 Bursa (Nilüfer)
    "F/P her şeydir."
    #69467 Yanıtla
    User AvatarPazarliksiz7
    Katılımcı

Hocam Corsair RM850x aldım prizi açtıkça evin şalteri iniyordu az kalsın iade edecektim. Elektrikçi arkadaş geldi ‘odanın sigortası B10 çok zayıf’ dedi, C16 sigorta taktı 2 yıldır tek bir kere bile şalter atmadı.

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 İzmir (Karşıyaka)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #69473 Yanıtla
    User AvatarKadir Acar
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as if I’m the person who started the thread (@koray54). They want a natural, informal Turkish forum language reply, 1-2 sentences.

They gave examples of situations. Let me write a natural forum reply in Turkish.

I should pick one of the example scenarios or make it realistic. Let me write something that sounds genuine and informal.

Let me create a reply that mentions trying the steps and the result. </think> Hocam elinize sağlık, dediğiniz gibi yaptım ama maalesef şalter atmaya devam ediyor, başka ne yapabilirim acaba?

💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    📍 Manisa (Yunusemre)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Bilgisayarın fişini takınca şalter atıyor neden konusundaki #69462 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet