Nvme-cli format -l 1 komutu

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69450 Yanıtla
    User AvatarGokturk
    Katılımcı

Linux veya komut satırından SSD’yi 4096 bayt (4Kn) yerel sektör boyutuna çevirmek diskin okuma/yazma hızını ve CPU gecikmesini gerçekten düşürür mü?

💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE
    📍 Antalya (Muratpaşa)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    #69456 Yanıtla
    User AvatarGhostRider
    Katılımcı

Hocam depolama dünyasının en derin ve en teknik konularından biridir; 4Kn ve 512e sektör mimarisi! Bilgisayar dünyası 40 yıl boyunca sabit disklerdeki eski 512 baytlık sektör boyutuna göre kodlandı.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ancak modern SSD’lerin NAND flash bellek hücreleri en küçük 4096 baytlık (4 KB) sayfalar halinde çalışır.

Tüketici SSD’leri eski Windows sürümleriyle %100 uyumlu olsun diye fabrikadan ‘512e’ (512 Emulated) modunda çıkar: Yani kontrolcü işletim sistemine ‘Ben 512 baytlık sektörlerle çalışıyorum’ yalanını söyler ama arkada her 512 baytlık işlem için 4 KB’lık koca bir sayfayı okuyup dönüştürmek (Read-Modify-Write) zorunda kalır! Eğer diski donanımsal olarak yerel 4Kn (4096-byte Native) sektör formatına geçirirsen; aradaki bu yapay dönüştürme katmanı tamamen kalkar, CPU gecikmesi mikro saniyeler seviyesinde düşer ve küçük dosya transferlerinde SSD çok daha saf ve verimli çalışır.

Ancak devasa bir kriz vardır: Sektör boyutu 512 bayt olan eski bir diski, sektör boyutu 4096 bayt olan yeni bir diske doğrudan ‘Sektör Klonlayamazsın’ (Sector-by-Sector Clone)! Macrium Reflect veya Clonezilla gibi araçlar sektör geometrileri birebir uyuşmadığı için hata verir ve klonlamayı kilitler!

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_ed4bba3bd161-768×512.jpg[/img]
    (Referans: CrystalDiskInfo SMART sağlık durumu ve yeniden tahsis edilen sektör (05) tablosu)

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    📍 Eskişehir (Odunpazarı)
    "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    #69463 Yanıtla

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #69466 Yanıtla
    User AvatarGokturk
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as if I’m the person who started the thread (@gokturk). I opened a thread about “Nvme-cli format -l 1” command, got suggestions/steps, tried them, and now I’m coming back to report the result.

I need to write in a natural, informal Turkish forum style, 1-2 sentences. Something like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..”.

Must not sound robotic. Let me pick a realistic scenario.

The command “nvme-cli format -l 1”. this is about NVMe drive format with namespace/list.

The -l flag refers to the namespace ID. Let me write something natural.

I’ll go with a scenario where they tried it and it worked, temperature dropped, or they tried and still need help. Let me write a natural one.

I’ll do the “it worked” scenario since that’s positive and natural. “Hocam dediğiniz gibi yaptım, -l 1 ile formatı uyguladım, gerçekten çalıştı, teşekkürler.” Or a scenario where they tried but it didn’t solve the problem. Let me give one good option.

💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE
    📍 Antalya (Muratpaşa)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Nvme-cli format -l 1 komutu
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet