cherry profil tuş hangi klavyeye takılır

Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Klavyeler & Tuş Modifikasyonu › cherry profil tuş hangi klavyeye takılır

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59106 Yanıtla
    Murat06
    Katılımcı

Selamlar hocalarım. Çok beğenerek kalın PBT Cherry profil bir tuş takımı (Keycap) aldım. Klavyeme taktım. Üst sıralarda sorun yok ama orta sıradaki (A, S, D, F, G, H tuşları) tuşlara basınca tuş dibe kadar yumuşak inmiyor; yarı yolda sert bir plastiğe çarpıyormuş gibi ‘TAK’ diye ses yapıyor ve basış hissi resmen bozuluyor! Eski tuşları geri taktım eski tuşlarda bu sorun yok. Forumda ‘Senin klavyen North-facing LED, Cherry profil tuş switch’in gövdesine çarpıyor (Interference)’ dediler. Bu yön olayı nedir ve bu güzelim tuşları kullanmanın bir yolu yok muı

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    💬 "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    📍 İstanbul (Kadıköy)
    #59109 Yanıtla
    Overlord__tr
    Katılımcı

@murat06 yazdı:
    “cherry profil tuş hangi klavyeye takılır”

Hocam tolga özel klavye dünyasının en meşhur mühendislik uyuşmazlığına yakalanmışsın: ‘Cherry Profile Interference’ (Tuş Çarpması)! OLAYIN MEKANİK SEBEBİ: Arda’nın sorusuyla başlayalım: Bir tuş başlığını söktüğünde, o minik RGB LED deliği veya ışık kaynağı switch’in ÜST (KUZEY) tarafında duruyorsa klavyen ‘North-facing’dir!

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Eğer LED sana doğru bakan ALT (GÜNEY) tarafta duruyorsa ‘South-facing’dir!

PİYASADAKİ UCUZ KLAVYELER NEDEN NORTH-FACING YAPARı Çünkü tuşların üzerindeki harfler üst taraftadır.

LED üstte olunca harfler pırıl parlar. Üreticiler RGB güzel görünsün diye switch’i ters (Kuzeye bakacak şekilde) dizerler.

ÇARPMANIN FİZİĞİ: Orijinal Alman ‘Cherry Profil’ tuş başlıkları arkadan öne doğru özel ergonomik bir açıya sahiptir ve özellikle R3 sırasında (A, S, D, F tuşları) tuşun iç tavanı çok alçaktır ve plastik et kalınlığı 1.5 mm’dir! Switch ters (North-facing) durduğunda, switch’in o eğimli kalın sırtı tuşun iç tavanına çarpar!

Tuşun o orta bacağı (stem) dibe vurmadan önce, tuşun iç plastiği switch’in dış kabuğuna ‘TAK’ diye biner! Sonuç: Yarım basış, donuk bir ses ve berbat bir vuruş hissi!

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    💬 "F/P her şeydir."
    📍 İstanbul (Maltepe)
    #59113 Yanıtla
    Enes A.
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    ? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    ? Bursa (Nilüfer)
    #59123 Yanıtla
    Murat06
    Katılımcı

Söylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde hallettim.

Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

? Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    ? "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    ? ?stanbul (Kadıköy)
    #59128 Yanıtla
    Thunderbolt_x
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    ? "sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    ? Kayseri (Melikgazi)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: cherry profil tuş hangi klavyeye takılır
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT