Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Coil whine garantiyi bozar mı
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 2 gün 23 saat önce
Taner Gültekin tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Taha35Katılımcıekran kartı bobinlerine japon yapıştırıcısı veya epoksi sürsek titreşim durmaz mı neden üreticiler yapmıyor bunu
💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB📍 İzmir (Buca)"Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
Outlaw_xKatılımcıHocam aman sakın o hataya düşme! O sıcak silikon videoları 15 yıl önceki açık sargılı bobinlerin olduğu devirde kaldı.
İçiniz rahat olsun; yabancı teknik laboratuvarların da onayladığı üzere bu durum donanımsal bir arıza değildir ve karta hiçbir zarar vermez, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Modern ekran kartlarında Tam Kapalı SMD Ferrit Boğucu Bobinler (Molded Power Inductors) kullanılır.
Titreşen tel dışarıda değil, içi preslenmiş ferrit toz bloğunun TAM İÇİNDEDİR. Sen üstüne sıcak silikon sıktığında titreşen iç tele asla ulaşamazsın!
Üstelik silikon termal bir yalıtkandır; bobinin üzerinden 40-50 Amper akım geçerken 80-90 dereceye ısınan bobini silikonla kaplarsan bobin soğuyamaz, aşırı ısınmadan verniği yanar ve kısa devreye düşer. En kötüsü de kartı açıp silikon sıktığın an yetkili servis kartı ‘kullanıcı müdahalesi / fiziksel hasar’ diye garanti dışı bırakır!
Gerçek ve Güvenli Çözüm: FPS’i monitörün yenileme hızına sabitle (menülerdeki 1000 FPS zırıltısını keser). Afterburner ile 50-75 mV undervolt yap (bobinden geçen akımı düşürür, sesin şiddeti %50 azalır).
Çok rahatsız ediyorsa doğrudan yetkili servise ‘aşırı coil whine’ diye değişim talebi aç.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:55’te (Ali CPU sevgili izleyicileri için doğru bir şekilde açıklamaya çalışır) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)"B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
TekSlotRAM_CilesiKatılımcıHocam ben eski GTX 970 kartıma denemiştim, sıcak silikon sıktım ses zerre değişmedi. Üstüne kartı satarken adam silikonları görünce ‘bu tamir görmüş’ dedi ölü fiyata aldı. Asla değmez.
💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB📍 Sakarya (Serdivan)"10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
Taha35KatılımcıHocam denedim dediğiniz ayarı, fan hızını manuel olarak düşürdüm ama maalesef coil whine sesi yine devam ediyor, sıcaklıkta da pek değişim olmadı.
Başka yapabileceğim bir şey var mı yoksa bu normal mi yoksa garantide mi değerlendirilmeli?
💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB📍 İzmir (Buca)"Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
Juggernaut_34KatılımcıGeçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.
💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB📍 Antalya (Muratpaşa)"Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
Taner GültekinKatılımcıSorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.
💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS📍 Sivas (Merkez)"sudo rm -rf / sorunu çözmez." -
YazarYazılar