Crystaldiskinfo 05 yeniden tahsis edilen sektör sayısı sarı uyarı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › Crystaldiskinfo 05 yeniden tahsis edilen sektör sayısı sarı uyarı

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69698 Yanıtla
    User AvatarLevent E.
    Katılımcı

Selamlar arkadaşlar, manyetik depolama plakalarında ve NAND belleklerde S.M.A.R.T. telemetrisinin en kritik iki sağlık parametresi olan ID 05 (Reallocated Sectors Count) ile ID C5 (Current Pending Sector Count) arasındaki mekanik farkı ve Low-Level Format onarım prosedürünü açıklıyorum.

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    📍 Balıkesir (Karesi)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    #69704 Yanıtla
    User AvatarGokhan K.
    Katılımcı

Hocam uğur Bey çok kritik bir eşiktesiniz, durumu net bir dille izah edeyim: ID C5 (Current Pending Sector. Bekleyen Sektör): Diskin okuma/yazma kafası o 8 adet sektörü okumaya çalışmış ancak okuma hatasıyla (CRC/ECC Read Failure) karşılaşmıştır.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Disk kontrolcüsü şu an bu sektörlerden ‘şüphelenmektedir’ ama onların tamamen ölü olup olmadığına henüz karar vermemiştir; onları ‘Arafta / Karantinada’ bekletir.

Sen o sektördeki bir fotoğrafı açmaya kalktığında bilgisayar donar, disk kilitlenir veya ‘G/Ç Aygıt Hatası’ verir. ID 05 (Reallocated Sectors.

Yeniden Tahsis Edilen Sektör): İşte bu ‘resmi ölüm’ belgesidir. Disk o şüpheli sektörlere tekrar veri yazmayı dener.

Eğer sektör fiziksel olarak bozulmuşsa (manyetik kaplama kalkmışsa veya NAND hücresi delinmişse), kontrolcü o sektörü kalıcı olarak kara listeye alır (Emekli eder) ve diskin fabrikasyon yedek alanında (Spare Reserve Area) bekleyen sağlam bir sektörü onun yerine atar (Reallocation). Bu işlem bittiğinde C5 değeri sıfırlanır, 05 değeri 8 olur!

Şu An Ne Yapmalısınız? İLK İŞ: Diski kesinlikle tarama programlarıyla yormayın!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:36’te (Programı çalıştırdığınızda mevcut sabit disk sürücülerinizi görüntüleyen bir l ile karşılaşırsınız) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #69709 Yanıtla
    User AvatarBurakX
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 İstanbul (Maltepe)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #69711 Yanıtla
    User AvatarLevent E.
    Katılımcı

Önerdiğiniz SMART testini ve firmware güncellemesini yaptım hocam, takılma sorunu tamamen çözüldü. Yardımlarınız için sağ olun.

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    📍 Balıkesir (Karesi)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Crystaldiskinfo 05 yeniden tahsis edilen sektör sayısı sarı uyarı
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

🌍 言語を選択 25 言語
🔍