Custom loop radyatör giriş çıkış fark eder mi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Custom loop radyatör giriş çıkış fark eder mi

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #67311 Yanıtla
    User AvatarShadowFiend
    Katılımcı

selamlar custom sıvı soğutma kurdum boruları daha estetik büksün diye pompadan çıkan boruyu cpu bloğunun üzerinde OUT yazan yere taktım, IN yazan yerden de radyatöre gönderdim radyatörün de sol portuna girdim sağından çıktım sistem çalışıyor ama yük altında işlemci eskisine göre 8 derece daha sıcak çalışıyor boruları ters bağlamak sıcaklığı bu kadar etkiler mi?

💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB
    📍 İzmir (Konak)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #67314 Yanıtla
    User AvatarBilalD
    Katılımcı

Reis radyatör ile CPU bloğunu birbirinden ayırman gerekir: Radyatörlerde Yön: Çoğu standart radyatör ‘U-Flow’ çift geçişli düz hazneli tasarıma sahiptir. Suyun sağdan girip soldan çıkması veya tersi termal performansı %0.1 bile değiştirmez, radyatörde IN/OUT tamamen önemsizdir.

Gamers Nexus verilerine göre en ideal montaj konumu radyatörü kasanın üst paneline (tavana) egzoz olarak yerleştirmektir, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. CPU Su Bloklarında Yön (HAYATİDİR): CPU bloklarında suyun girdiği yerde ince metal bir yarık olan ‘Jet Plate’ (Püskürtme Plakası) bulunur.

Pompadan gelen basınçlı su bu plakadan geçerken hızlanır ve tam bakır tabandaki 0.1mm’lik mikro kanatçıkların (microfins) tam merkezine yüksek kinetik enerjiyle fışkırtılır. Kral eğer suyu OUT portundan verirsen ne olur?

Su mikro kanatçıklara merkezden değil yanlardan geniş bir açıyla girer, laminer sınır tabakasını kıramaz ve su çıkarken Jet Plate’in dar deliğinden geri sıkışarak çıkmaya çalışır. Bu durum korkunç bir akış direnci (hydraulic restriction) yaratır, döngünün toplam debisi (L/h) düşer ve ısı transfer katsayısı çöker.

Yapılan testlerde CPU bloğunu ters bağlamanın bedeli tam olarak 6°C ile 10°C arasında net sıcaklık artışıdır!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 03:15’te (Flip the custom loop radiator to work harder) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 Muğla (Bodrum)
    "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    #67317 Yanıtla
    User AvatarKutay A.
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 Denizli (Pamukkale)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #67320 Yanıtla
    User AvatarShadowFiend
    Katılımcı

Hocam çok teşekkürler, dediğiniz gibi giriş-çıkışı değiştirip denedim, gerçekten fark etti, sıcaklıklar bir hayli düştü. Uzun süredir takıldığım konuyu neticeye bağladınız, emeğiniz için elinize sağlık, allah razı olsun 🙏

💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB
    📍 İzmir (Konak)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Custom loop radyatör giriş çıkış fark eder mi konusundaki #67317 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet