Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › Ddr5 bellek bant genişliği dalgalanması
- Bu konu 3 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 11 saat 47 dakika önce
Koray T. tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Koray T.KatılımcıDDR5 sistemimde AIDA64 bellek testi yaparken ardı ardına yaptığım testlerde bellek gecikmesi bazen 62ns çıkıyor, hemen arkasından yaptığımda 68ns çıkıyor. BIOS’ta ‘Refresh Management (RFM)’ ve ‘tREFI_x32’ diye ayarlar var, bu ayarlar bellek hızını neden dalgalandırır?
💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB📍 Sivas (Merkez)"Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
Enes K.Katılımcı@koray_t yazdı:
“Ddr5 bellek bant genişliği dalgalanması”Hocam dDR5 mimarisinin hem en gelişmiş güvenlik katmanına hem de bellek hız aşırtmacılarının kafasını en çok karıştıran zamanlama parametresine parmak basmışsın! Olayın arkasında siber güvenlik dünyasını sarsan ‘Rowhammer’ (Satır Çekiçleme) açığı yatar.
Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bellek hücreleri nanometre seviyesinde o kadar küçüldü ki; bir bellek satırına saniyede yüz binlerce kez peş peşe okuma/yazma yapıldığında, o satırın yaydığı elektriksel parazit komşu satırdaki kapasitörlerin yükünü sızdırarak veriyi bozabilir (bit-flip).
JEDEC, DDR5 standardında bu donanımsal açığı kökünden engellemek için RFM (Refresh Management. Yenileme Yönetimi) protokolünü zorunlu kılmıştır.
Bellek kontrolcüsü, bir bankadaki satır aktivasyonlarını sürekli sayar. Eğer bir bölgeye aşırı yoğun veri trafiği binerse; RFM algoritması devreye girer ve standart yenileme döngüsünü beklemeden araya acil durum ‘hedefli yenileme’ (Directed Refresh) komutları sokar!
Bu komutların zamanlama çarpanı ise
tREFI_x32ile belirlenir (standart tREFI aralığının 32 katlık pencereler halinde denetlenmesi).💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD📍 Kayseri (Melikgazi)"FPS yerlerdeyse hayat zor."
CyberKnight__trKatılımcıHocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB📍 Bursa (Osmangazi)"Stok fanla yola devam."
Koray T.KatılımcıThe user wants me to write a thank-you message in Turkish for a hardware forum. I’m playing a user (@koray_t) who opened a thread about “DDR5 bandwidth fluctuation” and asked for help.
They tried the advice, solved the problem, and now want to thank the forum members with a warm, natural, 1-2 sentence feedback message. The message should:.
Be in Turkish. Use natural Turkish forum language.
Sound warm and natural. Not be robotic or AI-like.
Use phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi kontrol ettim..” Let me write something natural and warm. </think> Hocam çok teşekkürler, dediğiniz gibi RAM modüllerini tekrar çıkartıp takıp XMP’yi tekrar açtım, ayrıca BIOS’u güncelledim.
Artık o dalgalanma tamamen geçti, hızlar sabit, oyunlarda bile hiç takılma olmuyor. Emeğinize sağlık, gerçekten çok yardımcı oldunuz. 🙏
💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB📍 Sivas (Merkez)"Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı." -
YazarYazılar