ddr5 on die ecc sessiz veri bozulması registry crash

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › ddr5 on die ecc sessiz veri bozulması registry crash

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #54730 Yanıtla
    Fatihtr
    Katılımcı

Selamlar, JEDEC DDR5 mimarisinde On-Die ECC’nin (128-bit + 8-bit parite) sadece DRAM die içerisindeki Refresh Leakage ve Rowhammer tekil bit kaymalarını düzelttiıi, ancak CA/DQ bus transferinde oluıan bit hatalarında CPU’ya hata bayrağı (Error Interrupt / MCA) fırlatmayarak Silent Data Corruption (Sessiz Veri Bozulmas?) yaratması teknik olarak nasıl iılerı

#54743 Yanıtla
    Yunus D.
    Katılımcı

Kardeşim donanım pazarlamasının en büyük illüzyonlarından birine yakalanmışsın! Evet, tüm DDR5 belleklerde ‘On-Die ECC’ (ODECC) vardır. AMA BU SUNUCU ECC’Sİ DEĞİLDİR! Olayın iç yüzü şudur: DDR5 ile birlikte üretim geometrisi 10-14 nanometreye kadar küçüldü. Silikon hücreler o kadar mikroskobik hale geldi ki hücrelerin kendi içindeki elektron kaçakları yüzünden RAM zarı (Die) üretim bantından sağlam çıkamaz oldu! JEDEC üreticileri kurtarmak için şunu yaptı: Her DDR5 bellek çipinin içine minik bir dahili ECC mantık devresi koydu. Bu devre SADECE çipin kendi silikon hücreleri içindeki tek bitlik hataları düzeltir. İŞTE BÜYÜK TEHLİKE BURADA BAŞLAR: Veri o çipten çıkıp anakartın PCB yolları üzerinden işlemcinin bellek kontrolcüsüne (IMC) giderken yolda elektromanyetik parazit veya yetersiz voltaj yüzünden bozulursa, On-Die ECC’nin bundan ZERRE KADAR HABERİ OLMAZ! Gerçek sunucu belleklerinde (ECC UDIMM/RDIMM) fazladan 9. bir bellek çipi (Yan Bant / Sideband) vardır; veri CPU’ya ulaştığında baştan sona kontrol edilir. DDR5 masaüstü belleğinde veri yolda bozulduğunda hiçbir mavi ekran vermez, sistem çökmez; bozuk veri gider Windows’un system32\config\SYSTEM kayıt defterine veya oyun save dosyasına ‘sağlammış gibi’ yazılır (Silent Data Corruption / Sessiz Veri Bozulması)! Sen sistemi stabil sanırsın, iki gün sonra Windows çöker ve format atmak zorunda kalırsın! DDR5’te stabilite testi yaparken Karhu, TM5 Absolut veya Y-Cruncher ile en az 3 saat 0 hata doğrulaması yapmadan ‘nasılsa ECC var’ diye overclock kullanılmaz.

#54826 Yanıtla
    Hasan26
    Katılımcı

On-Die ECC hata düzelttiıinde iılemciye hiçbir rapor (Machine Check Exception – MCE) göndermez. Dahili olarak düzeltir ve geçer. Eıer frekansı çok zorladıysanız, ODECC hücre seviyesinde hata düzeltmek için sürekli tazeleme ve döngü harcar; bu durum bant geniıliıini baltalar ve gecikmeyi gizlice artırır. Gerçek veri güvenliıi gerektiren iı istasyonlarında (Ryzen Threadripper, Intel Xeon) hala fazladan veri yolu hatlarına sahip gerçek ECC RDIMM bellekler zorunludur.

#54961 Yanıtla
    Fatihtr
    Katılımcı

Ben de 6400 MHz RAM’i 7400’e çekmiıtim, oyunlar hiç çökmüyordu ‘oh ne güzel bedava performans’ diyordum. Bir hafta sonra Steam’deki tüm oyunlar ‘dosya doırulama başarısız’ uyarısı vermeye başladı, Windows güncellemesi yaparken mavi ekran verdi. Meıer RAM arkada dosyaları çaktırmadan bozuyormuı. XMP’ye geri döndüm de kurtuldum.

#55158 Yanıtla
    Raptor_x
    Katılımcı

@fatihtr yazdı:
    <p style=”margin: 4px 0 0 0; font-style: italic;”>”ddr5 on die ecc sessiz veri bozulması registry crash”</p>

Ben de 6400 MHz RAM’i 7400’e çekmiıtim, oyunlar hiç çökmüyordu ‘oh ne güzel bedava performans’ diyordum. Bir hafta sonra Steam’deki tüm oyunlar ‘dosya doırulama başarısız’ uyarısı vermeye başladı, Windows güncellemesi yaparken mavi ekran verdi. Meıer RAM arkada dosyaları çaktırmadan bozuyormuı. XMP’ye geri döndüm de kurtuldum.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: ddr5 on die ecc sessiz veri bozulması registry crash konusundaki #54961 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini