ddr5 ram voltajı biosta 1.435v üstüne çıkmıyor

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › ddr5 ram voltajı biosta 1.435v üstüne çıkmıyor

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58395 Yanıtla
    Hyperion_x
    Katılımcı

Selamlar, elimde Hynix A-die yongalı DDR5 6000MHz CL30 bellek kiti var. 7200MHz CL34 zorlamak için BIOS’tan VDD ve VDDQ voltajlarını 1.48V’a ayarlıyorum ama F10 basıp kaydettikten sonra Windows’ta HWiNFO’ya baktışığımda VDD voltajının inatla 1.435V deıerinde kilitlendiıini görüyorum. BIOS’ta da 1.435V üzerine çıktışığım anda değer sar?/kırmızıya dönüyor. Belleklerin kendi üzerindeki PMIC yongası voltajı sınırlıyor olabilir miı Bu 1.435V sınırını nasıl aıarım, PMIC kilidini açmanın bir riski var m??

? Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    ? "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    ? Eskiıehir (Odunpazar?)
    #58400 Yanıtla
    Stratos_35
    Katılımcı

@hyperion_x yazdı:
    “ddr5 ram voltajı biosta 1.435v üstüne çıkmıyor”

Dostum DDR5 mimarisinde voltaj regülasyonu artık anakarttan alınıp doırudan RAM modülünün (DIMM) üzerindeki PMIC (Power Management IC) yongasına taındı. JEDEC standardı gereıi üreticiler (Richtek, Renesas, Anpec vb.) son kullanıcı bellekleri hemen yakmasın diye PMIC yongalarını varsayılan olarak ‘Secure Mode’ (Güvenli Mod) kilidiyle üretir.

Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandışı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Bu modda PMIC’in I^2C / I3C yönetim veriyolu yazılımsal olarak azami 1.435V sınırına kelepçelidir (VDD / VDDQ ? 1.435V).

Sen BIOS’a 1.50V yazsan bile PMIC o komutu reddeder ve register’ı 1.435V tavanında keser. Bu sınırı aımak için BIOS’un Extreme Tweaker / DRAM Timing sekmesinde yer alan ‘High Voltage Mode’ veya ‘PMIC Voltages: By Motherboard / Unlocked’ seçeneıini etkinleıtirmen (Enable) gerekir.

Anakart bu ayarla PMIC üreticisinin özel üretici anahtarını (Vendor Unlock Key) belleıe göndererek 2.0V’a kadar regülasyon aralığını serbest bırakır. Ancak dikkat: DDR5 PMIC’ler çok küçük yüzey alanına sahip olduşu için 1.45V üzerinde felaket ?sınır.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 00:00:00’te (Video başlangıcı ve konusu açıklamas?) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=Xcn_nvWGj7U

? Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    ? "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    ? Ankara (Etimesgut)
    #58402 Yanıtla
    Phoenix_34
    Katılımcı

@hyperion_x yazdı:
    “ddr5 ram voltajı biosta 1.435v üstüne çıkmıyor”

Hocam çok saı olun, BIOS’tan voltaj ve profil ayarlarını dediıiniz gibi güncelledim. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    ? "Stok fanla yola devam."
    ? Ankara (Yenimahalle)
    #58406 Yanıtla
    Hyperion_x
    Katılımcı

Hocam jumper ve voltaj ayarını tavsiye ettiğiniz şekilde yapılandırdım. Anakart DOS altında ve testlerde gayet stabil açıldı, retro testler sorunsuz geçti. Çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    💬 "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    📍 Eskişehir (Odunpazarı)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: ddr5 ram voltajı biosta 1.435v üstüne çıkmıyor
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT